НОВИНИ

Партиите представиха кандидатите си за ЦИК, Красимир Ципов е единствената номинация за председател

живо партиите представиха кандидатите цик президента
bnt avatar logo
от БНТ
13:59, 05.05.2021
5168
Чете се за: 04:55 мин.
У нас
Слушай новината

При президента Румен Радев започнаха консултации с парламентарно представените партии и коалиции, свързани с измененията в Изборния кодекс, гласувани от 45-ото Народно събрание. Според тях държавният глава трябва да назначи новите 15 членове на Централната избирателна комисия.

ГЕРБ-СДС ще има четирима представители в изборния орган, с по трима са "Има такъв народ" и БСП, по двама имат ДПС и коалицията "Демократична България" и един представител ще има "Изправи се! Мутри вън!".

Партиите представиха кандидатите си за ЦИК пред президента.

Предложението на ГЕРБ-СДС за председател на ЦИК е Красимир Ципов. Това беше и единствената номинация за председател.

Той е юрист по образование, магистър по право, завършил е Софийския университет "Свети Климент Охридски". Притежава дългогодишен юридически стаж и опит, повече от 15 години целият му професионален опит е свързан с нормотворческа дейност.

Предложенията за членове на ЦИК от ГЕРБ са Димитър Димитров, Георги Баханов и Йорданка Ганчева.

От "Има такъв народ" предложиха за зам.-председател на ЦИК юристът Камелия Нейкова. За членове юристът Елка Стоянова и проф. Любомир Гавраилов.

БСП предлагат за членове на ЦИК Емил Войнов, Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева. За зам.-председател на ЦИК БСП предлага Емил Войнов.

ДПС предлага за секретар на ЦИК Севинч Солакова и за член Ерхан Чаушев.

От "Демократична България" представиха двете си кандидатури за членове на комисията - Цветозар Томов и Любомир Георгиев. Кандидатурата на Томов е като зам.-председател на ЦИК.

От ДБ разясниха, че няма да подкрепят кандидатурата на Красимир Ципов за председател на ЦИК.

ПГ "Изправи се! Мутри вън!" номинира Росица Матева за член и заместник-председател на ЦИК.

От коалицията няма да подкрепят предложението на ГЕРБ за председател на ЦИК Красимир Ципов. Биха подкрепили предложението на "Има такъв народ", заяви Мая Манолова.

Румен Радев: Новият ЦИК встъпва в длъжност на 11 май

Президентът Румен Радев вече издаде указ, с който утвърди процедура за назначаване на състава на Централната избирателна комисия.

"Действаме по реда и начина, който сте определили вие с промените в Изборния кодекс. Трябва да действаме експедитивно и отговорно и новоназначената ЦИК да влезе в своята роля с разпускането на Народното събрание. Трябва да направим така, че ЦИК да работи 60 дни. Разчитам на вашата експедитивност. Политическата логика диктува политическите партии да намерят консенсус при определяне на състава. Изисква се диалог, изисква се конструктивност", заяви президентът в началото на консултациите.

"Искам да разсея манипулациите, че президентът определя състава на ЦИК. По закон парламентарно представените партии посочват ръководството. Президентът не решава, а обнародва вашето решение. Аз няма да избирам никой, ще избирате вие", допълни президентът.

Евгения Алексиева от ГЕРБ-СДС заяви, че е недопустимо ръководен орган на ЦИК да бъде избиран чрез жребий.

"Ние сме парламентарна република и до момента добрата практика е показала, че всички кандидатури, които са били за ръководство на ЦИК, както и други органи, се избират в Народното събрание, по предложение на парламентарно избраните партии. Кандидатите се представят, изслушват се, НПО-тата имат право да зададат своите въпроси към кандидатите. Тук процедурата е обратна", каза Алексиева и попита не е ли нормално първо да се изслушат кандидатите.

"С тези сметки се цели да се ощети най-голямата представена коалиция ГЕРБ-СДС. При всяко число, което е различно от 15, ще се получи различно разпределение", каза още тя.

Президентът Радев заяви, че мястото и времето за представянето на тези аргументи е в пленарна зала на Народното събрание. Ако това го е имало в закона, заяви, че щял да го изпълни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивелина Илиева с втора победа на турнира в Казан
Ивелина Илиева с втора победа на турнира в Казан
Обвинение и арест на шофьора, предизвикал катастрофата с три жертви в Пловдив
Обвинение и арест на шофьора, предизвикал катастрофата с три жертви в Пловдив