НОВИНИ

Румен Радев: Новият ЦИК встъпва в длъжност на 11 май

румен радев цик встъпва длъжност
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:41, 05.05.2021
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Слушай новината

Новият състав на Централната избирателна комисия ще встъпи длъжност на 11 май, когато ще бъде разпуснато и 45-ото Народно събрание, заяви президентът Румен Радев.

Държавният глава провежда консултации с парламентарно представените партии и коалиции, за да се запознае с предложените от тях номинации за състава на изборната комисия, съгласно новите разпоредби в Изборния кодекс.

"Трябва да действаме експедитивно и отговорно", призова президентът, според когото комисията трябва да има минимум 60 работни дни преди датата на изборите.

Партиите представиха кандидатите си за ЦИК пред президента

Днес кандидатите за 15-членния състав на ЦИК и за ръководството ѝ ще бъдат оповестени, а на 7 май от 9.00 часа ще се проведе тяхното изслушване, за да може указът за назначаването им да бъде издаден на 11 май.

"Политическата логика диктува политическите партии да намерят консенсус по отношение на състава на ЦИК", каза още държавният глава.

Квотите на партиите са 4 за ГЕРБ, 3 за "Има такъв народ", 3 за БСП, 2 за ДПС, също 2 за "Демократична България" и 1 за "Изправи се! Мутри вън!".

Съгласно закона всички ще бъдат представени в ръководството под една или друга форма, увери Радев.

Очертава се изборите да са на 11 юли, съобщи държавният глава

Пред представителите на партиите той бе категоричен: "Президентът не избира състава на ЦИК", припомняйки, че парламентарно представените групи и коалиции посочват кандидатите и ръководството, а президентът единствено обнародва решението с акт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция отбелязва 200 години от смъртта на Наполеон (СНИМКИ)
Франция отбелязва 200 години от смъртта на Наполеон (СНИМКИ)
Разследват смъртта на 13-годишно дете във „Факултета“, задържана е бабата
Разследват смъртта на 13-годишно дете във „Факултета“, задържана е бабата