НОВИНИ

Партията на Джуканович призна поражението си на вота

партията джуканович призна поражението вота
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:43, 05.09.2020
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Черногорската Демократична партия на социалистите (ДПС), която управлява страната повече от 30 години, признава за поражението си на неотдавнашните общи избори, заяви ръководството на партията в събота.

В събота сутринта ръководството на партията проведе заседание за резултатите от изборите на 30 август.

"Смятахме, че ДПС ще остане и по-нататък демонстративно най-силната политическа партия на Черна гора. Независимо от това, в светлината на обстоятелствата, които ни пречат да формираме парламентарно мнозинство, и по този начин ново правителство, с нашите коалиционни партньори, резултатът от изборите е провал", се казва в изявление на партията.

По-рано през седмицата най-големият опозиционен алианс в Черна гора „За бъдещето на Черна гора“ се обяви за победител от проведените миналата неделя общи избори, а неговият лидер Здравко Кривокапич призова за „правителство на експерти“.

Първоначално президентът на Черна гора и лидерът на ДПС Мило Джуканович отказва да приеме поражението. Според крайните резултати от изборите, въпреки че спечели най-много гласове сред отделните партии, ДПС загуби мнозинството в законодателната власт, което беше осигурено от коалицията на политическите блокове „За бъдещето на Черна гора“, „Мирът е нашата нация“ и „Черно на бяло“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАСА тества последния етап на ракетата за полети до Луната и до Марс
НАСА тества последния етап на ракетата за полети до Луната и до Марс
Мъж се удави на плажа в Силистар, издирват още един човек в морето
Мъж се удави на плажа в Силистар, издирват още един човек в морето