НОВИНИ

Първа жертва в огнище на нилска треска в Испания

първа жертва огнище нилска треска испания
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
09:17, 21.08.2020
Чете се за: 01:02 мин.
Европа

77-годишен жител на Ла Пуебла дел Рио в испанската автономна област Андалусия е първата жертва на нилска треска, съобщава испанската национална телевизия по данни на регионалната администрация.

Той е починал този четвъртък, след като състоянието му се е влошило в отделението за интензивно лечение на болница в Севиля, където бил приет за лечение.

Най-голямото огнище на нилска треска, регистрирано в Андалусия, вече е засегнало 35 души от Кория дел Рио и Ла Пуебла дел Рио (Севиля), двама повече от предишния ден. От тях 32 са хоспитализирани, шестима са в отделения за интензивно лечение, сочат последните данни на Министерството на здравеопазването.

Пациентите страдат от менингоенцефалит с по-голяма или по-малка тежест и са от двете общини, разположени в близост до блата край р.Гуадалквивир.

От 35 декларирани в огнището случаи са потвърдени шест, тоест вирусът е открит в кръв, урина или цереброспинална течност. Има 19 вероятни пациенти от епидемиологичната зона, концентрирани в района на Кория дел Рио и Пуебла дел Рио, които проявяват признаци на асептичен менингит , съобщи директорът на здравния отдел в Алхарафе Росио Ернандес като добави, че още десет пациенти очакват лабораторните резултати.

Нилската треска е заболяване, което се предава на хората чрез ухапвания от комари и може да засегне птици, коне и други бозайници.

Както обясни Ернандес, средната възраст на засегнатите е 60 години и сред тях има повече мъже (71%), отколкото жени.

Според СЗО около 80% от заразените не проявяват симптоми, докато при останалите 20%, заразата може да доведе до енцефалит или менингит в най-тежките случаи и да причини сериозно увреждане на мозъка, включително смърт.

По-малко от един процент имат тежки симптоми с неврологична локализация, а сред тях се наблюдава около 10% смъртност, заяви Ернандес.

В допълнение към доказаните случаи сред населението, инфекцията е доказана при коне в Андалусия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джо Байдън прие номинацията за президент на САЩ
Джо Байдън прие номинацията за президент на САЩ
Локомотив Пд срещу Искра в квалификациите на Лига Европа
Локомотив Пд срещу Искра в квалификациите на Лига Европа