НОВИНИ

Първан Симеонов: БСП трябва да представи този мандат като нов мандат на "Продължаваме промяната"

първан симеонов бсп представи мандат нов мандат продължаваме промяната
bnt avatar logo
от БНТ
19:34, 18.07.2022
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Партиите се държат като че ли са свикнали с мисълта, че отиват на избори, макар че пазят малък шанс да има кабинет. Такава е оценката на политолога Първан Симеонов, който беше гост в "Още от деня".

"Дори да не успее БСП в това начинание, президентът има какво положително да извлече. Това че даде мандата на едната от двете партии - БСП или "Демократична България", все пак означава, че е оставена отворена една врата за правителство, защото е известно, че "Има такъв народ" е препъни камъка. А пък ако президентът беше понечил да постъпи съвършено протоколно, той щеше направо да даде мандата на ДПС и да се ходи на избори. БСП са максимално диалогични. Президентът Радев постъпи по-скоро активно тук, след като години наред, раздавайки мандатите по-скоро постъпва протоколно. Не виждам да тръгва да става архитект на коалицията или много да ги натиска, но все пак някаква отворена врата все още има", коментира той.

Симеонов изрази мнение, че пред "Продължаваме промяната" има дилема дали действително да ползват добрия трамплин, който социологията показва.

"Имат енергията, имат амбицията, ще им се да преодоляват някакви трудности - това пък е
амбиция да има правителство", допълни политологът.

Симеонов смята още, че БСП и ДБ не са с добри стартови позиции за следващ мандат, както и ИТН, които ще имат проблем изобщо с "прескачането" на бариерата при едни нови избори.

"БСП трябва да представи този мандат като нов мандат на "Продължаваме промяната", мандат за рестарт. ИТН не са точно партия, по-интересно е какво ги очаква във вътрешно-партиен план. При "Продължаваме промяната" - там ферментира партия. Пътят им към формиране на партия ми е интересен", заяви Симеонов.

Той смята, че след едни нови избори може да стане още по-сложно и хората да намразят изборите и партиите, което според него означава, че ще намразят и демокрацията.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Автомобил и стопански постройки изгоряха при пожар в Казанлък (СНИМКИ)
Автомобил и стопански постройки изгоряха при пожар в Казанлък (СНИМКИ)
Милица Мирчева зае 15-о място на маратона при жените от Световното по лека атлетика в САЩ
Милица Мирчева зае 15-о място на маратона при жените от Световното по лека атлетика в САЩ