НОВИНИ

Първата цел - 20 мача и 4 победи

Стефан Георгиев
от Стефан Георгиев
20:06, 01.11.2023
Чете се за: 06:12 мин.
Спорт
първата цел мача победи
Снимка: startphoto.bg
Слушай новината

Да си треньор на националния отбор на България никак не е лесно. Неблагодарна професия. Особено в последните години, когато никой не успява да се задържи особено дълго на поста. Неслучайно озаглавих този материал по начин, по който директно посочвам първата цел за новия селекционер Илиан Илиев. Който и да беше застанал начело на представителния тим, пак щеше да е аналогично заглавие, просто защото то включва предимно цифри. Проста статистика. Последните петима селекционери на България не са успявали да достигнат до 20 мача в ролята си на наставници на "лъвовете", като нито един от тях не постигна 4 победи, но да караме хронологично.

След като Петър Хубчев напусна националния тим - той води тима точно в 20 мача, в които имахме 8 победи - начело застана друг виден представител на златното поколение от САЩ 1994 - Красимир Балъков. За нещастие на вълшебния халф обаче той се задържа начело на България само за скромните 6 мача. Бала дори не успя да стигне до една победа като национален селекционер, което звучи направо налудничаво, но е самата истина. Пет загуби и едно равенство като гост на Черна гора - 0:0. Загубихме с 0:4 от Англия на "Уембли", претърпяхме поражения от Чехия и Косово, а капакът дойде в центъра на София преди 4 години, когато "Трите лъва" ни унижиха жестоко с 6:0, а заради скандалите по трибуните, свързани с расистки прояви, от правителството тогава оттеглиха подкрепата си към Българския футболен съюз, Борислав Михайлов подаде оставка, а с него си тръгна и Балъков, който едва ли иска да си спомня за тази страница от кариерата си.

Пристигна Георги Дерменджиев. И остана за 11 мача, като апочна с поражение от Парагвай в контрола и приключи с равенство срещу Република Ирландия в Дъблин - 0:0. Между другото, ще се учудя, ако повечето хора помнят, че неотдавна бяхме в група с Уелс, "детелините" и Финландия във второто издание на Лигата на нациите. И не спечелихме нито един двубой - две точки от шест мача, по време на които Дерменджиев се опитваше да помогне на "лъвовете" да си стъпят на краката. Настоящият треньор на Лудогорец регистрира само 2 победи - срещу Чехия в последния възможен момент, в който се спасихме от сегашната опасност да приключим европейски квалификации без успех и срещу Гибралтар на националния стадион в контролна среща с 3:0.

После дойде време за Ясен Петров. Пловдвския Джанини имаше интересни виждания за ситуацията в националния тим, доста момчета дебютираха, но и това не донесе особени дивиденти. Петров беше селекционер в 17 срещи, в които спечелихме само 3 - може би най-съществената беше срещу Северна Ирландия в София с 2:1 с два гола на Тодор Неделев. Най-престижният резултат беше равенството във Флоренция срещу току-що станалата европейски шампион Италия. Но и лошите прояви следваха една след друга. Паднахме във Вилнюс от Литва, имахме катарско турне, където загубихме 2 мача, Швейцария ни вкара три гола в столицата и четири в Люцерн, а при лебедовата песен на Ясен Петров Грузия изобщо не прояви милост към проблемите ни и отбеляза 5 пъти във вратата на слисаните българи в Разград.

След това Георги Иванов трябваше да вади кестените от огъня и пое националите за 2 мача. Което си беше точно една трета от общия брой на Балъков, ако трябва да сме честни и да се облегнем на математиката. Отидохме до Гибралтар, където не успяхме да спечелим - 1:1. Отидохме сетне и до Грузия, където катастрофата и операцията на Тодор Неделев сплотиха тима и оцеляхме в Тбилиси - 0:0.

За да дойде и авантюрата с чужденец при гордите българи - Младен Кръстаич. Сърбинът изкара у нас точно 12 срещи, като започна с три последователни победи, най-стойностната от които беше в Скопие със Северна Македония. Но толкова. От края на миналата година влязохме успешно в спиралата на пораженията и вече 9 двубоя не можем да победим нито един съперник, а играхме два пъти срещу Литва, два пъти срещу Черна гора, по веднъж с Иран, Албания и Люксембург. Така че нека да не си пожелаваме огромни успехи, неподозирани висоти и място в топ 10 на класацията на ФИФА.

Нека да си пожелаем Илиан Илиев да достигне до 20 мача като треньор на България и да спечели поне 4 срещи. Пък после ще му мислим. Или както каза той самият днес - нека играем без страх.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Глобален форум за изкуствения интелект се провежда в Лондон
Глобален форум за изкуствения интелект се провежда в Лондон
Светослав Петров: Жалко, че от толкова добър мач излизаме с празни ръце
Светослав Петров: Жалко, че от толкова добър мач излизаме с празни ръце