НОВИНИ

Първи тур на президентските избори на 14 ноември?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
13:55, 31.08.2021
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
президентството партиите възможно скоро намерят формулата съставяне правителство
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Председателският съвет на Народното събрание ще обсъди утре отново проекторешението за насрочване на президентските избори. Това коментира председателят на Народното събрание Ива Митева. Според нея мнозинството от парламентарните групи подкрепят датата 14 ноември за насрочване на първия тур на вота за държавен глава.

Митева настоява датата да бъде обсъдена още един път, проектът за решение да бъде подписан от председателския съвет и тогава да се внесе за гласуване в пленарна зала. Тя коментира още, че не участва в срещите с БСП за реализация на третия проучвателен мандат за съставяне на правителство. "Има такъв народ" като партия трябва да решат дали ще се отговорят на поканата за среща утре.

На председателски съвет: Най-обсъжданите дати за президентските избори са през ноември

Председателят на Народното събрание заяви, че след конституирането на парламентарните комисии веднага е разпределила всички постъпили законопроекти за разглеждане, но не може да нарежда на комисиите как да работят.

По повод внесения днес от "Демократична България" проект за промени в Закона за съдебната власт, който предвижда преждевременно прекратяване на мандата на ВСС, Митева коментира, че трябва да се подходи внимателно.

Тя подчерта, че има решение на Конституционния съд, според което не може конституционно установен мандат да се прекратява с обикновен закон. Освен това до средата на септември няма време законопроектът да бъде обсъден и гласуван.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев се срещна със здравния министър заради COVID-19
Румен Радев се срещна със здравния министър заради COVID-19
Мартин Стоев: Победихме, благодарение на отборния ни дух
Мартин Стоев: Победихме, благодарение на отборния ни дух