НОВИНИ

Първи успешен полет на F-16 Block 70

Александър Марков
от Александър Марков
10:34, 25.01.2023
Чете се за: 02:50 мин.
По света
първи успешен полет block
Слушай новината

Американската компания Lockheed Martin съобщи вчера за проведен успешен първи полет на изтребител F-16 Block 70 в базата си в Грийнвил, Южна Каролина.

България е подписала договор за допълнителни 8 самолета от този тип за своя флот.

Полетът се е състоял на 24 януари в 9:17 сутринта (източно време, САЩ), с тестовите пилоти на Lockheed Martin Дуейн „Про“ Опела и Монеса „Сирена“ Балжизер.

Общото полетно време е било около 50 минути. Полетът е включвал проверки за летателната годност на двигателя, контрол на параметрите на полета и проверки на горивната система, както и базово управление на самолета.

„Днешният успешен полет е доказателство за упоритата работа, отдадеността и ангажираността към нашите клиенти и техните мисии. Този ​​крайъгълен камък демонстрира стремежа на Lockheed Martin да напредне с програмата и да предостави този така необходим самолет и неговите усъвършенствани възможности за опазване на сигурността в 21-ви век“, каза О Джей Санчез, вицепрезидент на Integrated Fighter Group, която включва програмата F-16.

Този изтребител F-16 Block 70 е първият от 16 самолета, които ще бъдат доставени на Бахрейн. Шест държави вече са избрали самолет Block 70/72. В допълнение към договорените към момента за производство 128 самолета, миналата година Йордания подписа Писмо за оферта и приемане (LOA) за 8 самолета и миналата седмица подписа допълнителен LOA за още 4 самолета. В резултат Lockheed Martin получи договор за започване на дългосрочни дейности за самолетите за Йордания.

С поръчката от България общият брой поръчани F-16 Block 70 ще достигне 148 броя.

„Lockheed Martin е напълно ангажиран с предоставянето на качествени платформи за критичните мисии на нашите клиенти и аз съм горд с нашия талантлив екип в Грийнвил. Това е кулминацията на значителна развойна дейност, дизайн, дигитално инженерство, верига за доставки и модерна производствена линия на вече доказана платформа, която ще продължи да предоставя услуги в подкрепа на националната сигурност на клиентите ни за десетилетия напред“, каза Даня Трент, вицепрезидент на програмата F-16 и ръководител на завода в Грийнвил.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските джудисти откриват сезона с турнир в Португалия
Българските джудисти откриват сезона с турнир в Португалия
"Трибуна Сектор Г" поиска ЦСКА да отмени контролата с Македония Гьорче Петров
"Трибуна Сектор Г" поиска ЦСКА да отмени контролата с Македония Гьорче Петров