НОВИНИ

Първите българи, евакуирани от Судан: Истинска война е

живо първите българи евакуирани судан прибраха нас
bnt avatar logo
от БНТ
15:52, 26.04.2023
Чете се за: 02:52 мин.
Общество
Слушай новината

Първите трима български граждани, които бяха евакуирани от Судан, кацнаха на летище София с полет от Берлин.

"Хиляди хора напускат Судан, особено през египетската граница. Събудихме се с изстрели с картечници, успяхме да се преместим в по-безопасен район на 30 км от Хартум. Успяхме да си вземем документите, там цяла седмица няма ток и вода. Не можехме да имаме точна и ясна представа какво става, защото човек не може да различи военните самолети от самолетите за силите за въздушната подкрепа", сподели Николета.

По думите ѝ нещата в Судан се задълбочават с всеки изминал ден.

"Женена съм за суданец, живея от дълги години в Судан. Имаше светкавична намеса, успяха да ни организират и да ни дават правилни координати да се придвижим по най-безопасните зони", допълни Николета.

Тя поясни, че в периода на евакуацията са имали достъп до храна и вода.

"Храната в столицата трудно се набавя, както и петролът, бензинът. Хората са под обстрел. Съобщава се, че има много засегнати болници, нямахме достъп до телевизия. Оставих си там децата - имам трима сина. Имах връзка със семейството, комуникациите бяха добри - телефоните и интернет", сподели още Николета.

"Ситуацията е лоша, стреля се в столицата Хартум", коментира мъж, който също е евакуиран.

"Много познати искаха помощ за кръв. Мародери влизаха и ограбваха. Най-жестоките боеве са в Хартум. Истинска война е, като тази в Украйна", каза още Марияна, която също е евакуирана от Судан.

Гледайте на живо тук или на страницата на "По света и у нас" във Фейсбук:

21 българи са били успешно евакуирани от африканската държава. В понеделник от Министерството на външните работи заявиха, че 31 са българите, изявили желание за евакуация от страната.

В дипломатическото ведомство продължава работата на кризисен щаб, който търси и предлага варианти за маршрути за безопасно извеждане на нашите сънародници.

България няма посолство в Судан и затова дипломатите ни от Кайро и Рияд помагат за евакуацията на всички български граждани, изявили желание да напуснат страната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почетино е все по-близо до мениджърския пост в Челси
Почетино е все по-близо до мениджърския пост в Челси
Оставиха зад решетките адвоката побойник от Петрич
Оставиха зад решетките адвоката побойник от Петрич