НОВИНИ

Пътни ремонти са излезли в пъти по-скъпи

Александър Марков
от Александър Марков
19:27, 09.11.2021
Чете се за: 01:32 мин.
У нас
Слушай новината

Редица нередности са оскъпили ремонта на десетки пътища у нас, обяви служебният регионален министър Виолета Комитова.

По думите ѝ министерството е направило преглед на договорите за ремонт на пътища, за които строителни фирми искат 1,5 млрд. лв. от държавата.

Прегледът показал, че ремонтите, извършвани по тези договори, са правени така, че да се оскъпят с около 2,6 пъти, което ощетява държавната хазна с около 600 млн. лв.

Под прикритието на текущи ремонти се извършват основни, парите за които били превеждани на строителите в края на годината с постановление на Министерския съвет.

"Проведохме много разговори с фирмите и разбрахме как се е случвал процесът: започват те с 400 млн., работят, работят по задания, които допълнително АПИ им дава - за около 1,5 млрд., и накрая на годината с министерско постановление им се отпуска разликата в средствата. И така те са сигурни, че всяка година си разпределят 28 области 1,5 млрд. лв. за поддръжка на републиканската пътна мрежа", каза Виолета Комитова.

"Схемата е почти идентична с изграждането на магистрала "Хемус". Аз не виждам абсолютно никакво различие. Алчност, стремеж към забогатяване на определени хора", категоричен е служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата в Гърция започва разследване за фалшивите сертификати
Прокуратурата в Гърция започва разследване за фалшивите сертификати
Започна компенсация на бизнеса заради високата цена на тока
Започна компенсация на бизнеса заради високата цена на тока