НОВИНИ

Министърът на културата подозира умишлен палеж на сградата на площад "Възраждане"

bnt avatar logo
от БНТ
18:16, 09.11.2021
Чете се за: 03:55 мин.
Регионални
Слушай новината

Отново горя емблематичната сграда, паметник на културата, на площад "Възраждане" в София. За четири години сградата се оказва в пламъци за втори път.

Министърът на културата заподозря умишлен палеж. Столичната община ще глоби с 200 000 лева собственика на сградата заради неизпълнени предписания.

Какви са версиите за пожара в центъра на столицата?

Георги разказва, че в изоставената сграда, която пламна днес, живеят около 10 - 15 бездомници.

"Преди една седмица си купиха от пазара "Кирков" печка "чудо". Така се предполага - или от цигара, или от свещ е станал пожарът. Така се предполага, така предполагам аз. Защото те се отопляват на огън", казва пред камерата на БНТ Георги.

"Тя е изоставена от доста години, въпреки че са взети мерки за нейното ограждане и недопускане проникването на външни хора вътре, установяваме, че запалването е възникнало от действия на хора, които вероятно са обитавали сградата", уточни старши комисар Веселин Гетов, директор на Столична дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Сградата е собственост на фирмата на бизнесмена Красимир Георгиев. От началото на година Столична община няколко пъти е издавала предписания за мерки за недопускане на хора, обезопасяване на фасадата и авариен ремонт на покрива.

"Ще получи максималната санкция, тъй като за пореден път сградата е предмет на пожар, за това, че има няколко предписания, които в годините са връчвани на собственика и той не е изпълнил в цялост предписаните в тях задължителни мерки", каза Савина Савова, кмет на район "Възраждане".

Максималната глоба в случая е 200 000 лева.

Красимир Димитров, директор на дирекция "Аварийна помощ и превенция" в ССтолична община, каза: "Да мине огледната група и тогава, заедно с главния архитект ще предприемем мерки по осигуряване на достъпа, т.е. забраната на достъп до тази сграда".

Районната прокуратура съобщи, че разследва всички възможни версии, включително и умишлен палеж. Схема за унищожаване на паметници на културата заподозря и служебният министър Велислав Минеков.

"Подпалва се покривът, влиза вода в етажите, в плочите, след което плочите премръзват и се обявява сградата за негодна и строите вашият билдинг и неговите 28 етажа. Това беше на "Скобелев", това беше на "Патриарх Евтимий". Това се случва и тук, това се случва и в Пловдив със складовете. Винаги има един клошар", смята Велислав Минеков.

През 2017 г. сградата също беше опожарена. Тогава бяха подпалени отпадъци, а прокуратурата разследва умишлен палеж. Доказателства за извършителя обаче не бяха събрани.

Пожар унищожи част от сградата на бившето кино „Възраждане“ в София (СНИМКИ)

Някогашният театър "Ренесанс" - паметник на културата, дълги години беше профсъюзен дом, после стана култово заведение за любителите на поп-фолка. След залеза на славата му сградата беше изоставена. Твърди се, че има планове да бъде превърната в луксозен хотел.

Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
98% от хората, които могат да се ваксинират в Португалия, вече са с 2 дози срещу COVID-19
98% от хората, които могат да се ваксинират в Португалия, вече са с 2 дози срещу COVID-19
Тонове предпазни средства срещу COVID-19 попадат в природата
Тонове предпазни средства срещу COVID-19 попадат в природата