НОВИНИ

Кокошка от село Извор снесе огромно яйце

bnt avatar logo
от БНТ
17:48, 09.11.2021
5623
Чете се за: 02:35 мин.
Любопитно
Слушай новината

Кокошка на семейство от бургаското село Извор снесе огромно яйце, почти четири пъти по-тежко от обикновеното. Специално за зрителите на „България в 60 минути“ яйцето беше счупено.

Иванка Пчеларова е дългогодишен счетоводител, но от скоро щастлив пенсионер. В дома си в село Извор гледа 35 кокоши, заедно със съпруга си. Преди няколко дни решава да събере готовата продукция.

"Мъжът ми ходи на работа, аз храня кокошките. Обикновено след 15:00 ч. отивам и има едно дупка им отварям да отидат на полянката да пасат тревичка и поглеждайки в полога, наред с по-малките яйца, виждам едно огромно яйце и малко се изплаших. Страхувах се да го взема и да го пипна“, казва Иванка.

"Жена ми вика имаме извънземни в тази къща. Викам а бе ти добре ли си? Ела да видиш, вика. Изненада голяма“, каза Стоян Пчеларов.

Семейство Пчеларови все още не знаят коя е кокошката, снесла огромното яйце. Изключва се вариантът някоя от тях да е имала среща с щраус например, тъй като гледат само гълъби, кучета и зайци. Не хранят кокошките по-специално, но разнообразно.

"Купуваме комбиниран фураж, жито царевица, пшеница. Това е по принцип, храним ги сутрин и вечер. Доволни са, много са щастливи, пускаме ги и навън с петел – Борко се казва, подарък от Грудово“, казва Стоян.

Чупим огромното яйце, за проверим какво се крие вътре в него.

"Просто това яйце, когато е тръгнало да излиза по някакъв начин кокошката, не знам, се е свила и се е върнало обратно и новото яйце е облякло старото яйце", казва Иванка и допълва: Съпругът ми много обича яйца, ще му направя омлет“.

За подобен случай съобщава и австрийски фермер през 2018 г. Този процес се нарича - контраперисталтична контракция и е изключително рядък.

А семейство Пчеларови обмисля дали да не кандидатства за рекордите на Гинес.

Гледайте още теми от „България в 60 минути“

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Велико Търново отново е без вода заради авария
Велико Търново отново е без вода заради авария
Около 60% от малките ученици са готови да се върнат в клас
Около 60% от малките ученици са готови да се върнат в клас