НОВИНИ

Сертификат за ваксинация от 1908 г. се пази в Петрич

bnt avatar logo
от БНТ
17:21, 09.11.2021
Чете се за: 02:37 мин.
Регионални
Слушай новината

Сертификат за ваксинация от първото десетилетие на 20-и век се съхранява в Историческия музей в Петрич. Намерен е преди около 30 години при разрушаване на стара възрожденска къща в центъра. Оттогава сертификатът е част от изложба, посветена на възхода на Петрич по време на Възраждането.

Документът е на османотурски език и съдържа информация за ваксиниран човек срещу едрата шарка, която е върлувала в началото на 20 век. Предполага се, че е служел за пътуване в рамките на империята по това време. Смята се, че подобни документи са притежавали търговците.

"В него се съдържат лични данни за лицето, на което е издадено, име и фамилия, възраст, занятие и вероизповедание. И дата, когато е направена самата ваксинация. Годината на нашия документ е изписана също с османотурски цифри, по османското летоброене, но точно там мастилото е
доста избледняло, но вероятно е от 1908 година", каза Тодор Тараков, уредник "Нова и най-нова история" в Исторически музей-Петрич.

Според историците интересно е, че сертификатът бил напечатан в печатница и е бил част от много екземпляри, а имената на ваксинирания са попълнени допълнително на ръка.

"Личи си, че отстрани е имало отрязък, и в горните полета са били попълвани поредните номера на самия сертификат. Отгоре надписът - интересно, че е на френски, който по това време е бил официален език в Европа. А самата текстова част е на османотурски език“, уточнява Тараков.

Най-отгоре на документа е поставена турата на султана на Османската империя – това е калиграфски стилизиран подпис или печат, с който по това време са се узаконявали султанските фермани.

"И всеки султан е имал своя тура, тази в случая е на император Султан Абдул Хамид Втори, който е управлявал по това време Османската империя", допълва Тараков.

Точна информация за пълното съдържание на сертификата за момента липсва, тъй като специалистите по османотурски език в страната са малко. От музея се надяват документът да предизвика интерес в научните среди и да бъде разчетен подробно.

Репортер: Десислава Малинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Окончателно: 18 години затвор за акушерката Емилия Ковачева
Окончателно: 18 години затвор за акушерката Емилия Ковачева
Нови контузии в лагера на ЦСКА, Бисмарк Чарлс е готов за игра
Нови контузии в лагера на ЦСКА, Бисмарк Чарлс е готов за игра