НОВИНИ

Пътните строители спират работа - чакат 520 млн. лв за извършени дейности

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
19:20, 16.06.2022
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Пътностроителните фирми спират ремонтите и поддръжката на пътищата. Те са недоволни, че в актуализацията на бюджета не са предвидени средства за разплащане на вече извършени дейности. Регионалният министър в оставка Гроздан Караджов призова пътните строители да не спират работа, защото това ще застраши безопасността.

520 милиона лева - толкова според пътните строители им дължи държавата за извършени вече дейности. Затова спират текущото поддържане на пътищата у нас и ще си търсят парите в съда.

При очевидната липса на финансиране ще бъдем принудени да спрем. Нещо повече, след доклада на междуведомствената група ще трябва да спрем и дейностите, които са възложени от сегашното ръководството на АПИ, от текущия бюджет, за които има осигурено финансиране докато не получим ясен документ от държавата, че тези дейности, които са ни възложени, са законни, каза инж. Стефан Чайков от браншова камара "Пътища".

Регионалният министър в оставка Гроздан Караджов призова пътните строители да не изоставят обектите си заради политически проблеми.

В момента се работи по стотици обекти в цялата страна, най-големият ми страх е заради тяснопартийни интереси да се раздухва тази истерия и тя да стигне дотам, че пътностроителните фирми да се оттеглят от ремонтите. Изоставянето ще означава застрашаване на безопасността на пътуващите по българските пътища.

От браншовата камара определиха вчерашния доклад за извършените дейности по пътищата досега, който беше изготвен от комисия между финансовото и регионалното министерство, като "пълна лъжа".

Нашите протести ще бъдат най-елементарни. Просто ще спрем работата по ремонта и поддръжката на българските пътища, което автоматично ще рефлектира върху всички превозвачи, шофьори и ползватели на пътища, каза инж. Лазар Лазаров от браншова камара "Пътища".

Според сключените договори до края на юни пътните фирми трябва да получат всички дължими им от държавата суми. Ако това не стане, от юли ще си търсят правата в съда и ако осъдят държавата, това ще натовари допълнително бюджета с 200 милиона лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Халил Летифов, ДПС: Не виждам възможност в рамките на това НС да се състави правителство
Халил Летифов, ДПС: Не виждам възможност в рамките на това НС да се състави правителство
Протест в подкрепа на управляващите: Петков, Василев и Минчев слязоха при гражданите
Протест в подкрепа на управляващите: Петков, Василев и Минчев слязоха при гражданите