НОВИНИ

Патриарх Даниил отслужи водоосвещение на езерото Бъбрека в Рила

патриарх даниил отслужи водоосвещение езерото бъбрека рила
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
14:41, 05.08.2024
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

Патриарх Даниил отслужи водоосвещение на езерото Бъбрека в Рила. Негово Светейшество се качи пеша на 2282 метра надморска височина край третото по височина езеро на циркуса. Водоосвещението се случва за първи път.

То е част от поклонническото пътуване "Рилският Чудотворец“, което започна в София на 1 август в старинния столичен храм "Света София", и приключва утре, на Преображение, със служба в храма на Рилския манастир.

Участват духовници, епископи, свещеници, миряни, православни християни, които се отправят с молитва и песнопения по пътя на мощите на свети Йоан Рилски, пренесени от Търновград през София в Рилската света обител през 1469 г.

В ранния следобед поклонниците ще преминат по Рилското било и ще започнат спускане към Рилския манастир. Походът продължава 8-9 часа. Очаква се към 19.30 часа поклонническото пътуване да достигне крайната си цел и участниците в него да се поклонят пред мощите на св. Йоан Рилски.

"До този момент поклонническият поход минава много добре. Хората са радостни, обнадеждени и с голямо желание продължават похода. Дойдохме до Паничище и се качихме до езерото Бъбрека, където традиционно се отслужва водосвет. Отслужихме водосвет. Днес е последният ден. Помолихме се на Бог благополучно да стигнем до Рилския манастир за утрешния ден "Преображение Господне", заяви след водосвета патриарх Даниил.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Красимир Дунев вече е част от Къщата на олимпийците в Париж
Красимир Дунев вече е част от Къщата на олимпийците в Париж
Истории от Париж - Ивет Лалова и екипът на БНТ зад кадър
Истории от Париж - Ивет Лалова и екипът на БНТ зад кадър