НОВИНИ

Патриарх Неофит: Обществото ни е водено не от принципа на съединението, а от духа на разделението

патриарх неофит униваме
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:23, 06.09.2021
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Днес обществото ни е водено не от принципа на съединението, а от духа на разделението. В наши дни, като че ли заветните думи на предците ни са само една златна сентенция, украсяваща входа на емблематичната за държавата и народа ни сграда – Народното събрание. Това се казва в послание на Негово високо преосвещенство българският патриарх Неофит.

"Все повече се отдалечаваме от заветните поучения на св. ап. Павел, който ни наставлява да няма помежду ни разцепления, а да бъдем съединени в един дух и в една мисъл (1 Кор. 1:10), за да бъдем всички едно(Йоан 17:21), така, както Господ Иисус Христос молеше Небесния Си Отец. Непреходни са думите на Спасителя: "всяко царство, разделено на части една против друга, запустява; и всеки град или дом, разделен на части, една против друга, няма да устои” (Мат. 12:25), без обединение и единомислие", се казва още в посланието.

Според българския патриарх в празничния ден сме призвани не само да отдадем почит и благодарност към всички, които извършиха делото на Съединението, но и да се вгледаме в себе си, в това, което се случва в съвременното ни общество – дали това е духът на единството и Съединението или е духът на разединението?

"Нека изкореним силите на разединението в общественото ни съзнание и като имаме пред очи примера на нашите предшественици, които обединени от вярата, надеждата и любовта, извоюваха в далечната 1885 г. Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Нека и ние в единомислие, разбирателство и мир помежду си да градим славната ни държава на духа", пожелава патриарх Неофит.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разкриват изнесен ваксинационен пункт на метростанция "НДК"
Разкриват изнесен ваксинационен пункт на метростанция "НДК"
Жители отново протестираха срещу кариерата за добив на инертни материали в Белащица
Жители отново протестираха срещу кариерата за добив на инертни материали в Белащица