НОВИНИ

Пеевски: Радев командва ЦИК и притиска политическите партии

делян пеевски отказваме приемем престъпното решение цик
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:04, 07.09.2024 (обновена)
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

"Самозабравата на Радев го тласна към явна намеса не просто в политическата система, а в груба и брутална намеса в изборния процес" - това се казва в позиция на Делян Пеевски в отговор на думите на държавния глава от по-рано днес.

Според Пеевски Радев първо е опитал да подчини ЦИК, а днес се опитва "да потисне всички партии, участници в изборите".

"Днес в отчаянието и безпомощността си Румен Радев разкри истинското си лице. Самозабравил се властник, който отчаяно брани доверения си кръг олигарси и най-вече себе си. След осем години, в които Радев присвоява несъразмерна власт, газейки Конституцията, два мандата, в които всички ръководители на служби са под негов контрол, три години, в които управлява еднолично чрез марионетните си правителства, той днес отново поиска цялата власт за себе си и държавата, в услуга на него и доверения му кръг".

Европа вижда това, нямайте съмнение, коментира Пеевски и посочва, че няма аргумент, който да убеди партньорите ни, че случващото се е "за доброто на демокрацията".

"Защото Европа не допуска самозабравили се фигури да яздят институциите и партиите и да размахват заплахи и принуда, осигурявайки за себе си и близкия си олигархичен кръг чадър и протекция".

Делян Пеевски смята, че президентът "брани себе си и е готов да предаде държавата на Москва, в името на своето и на приближения си кръг от олигарси добруване". По думите му "Радев не може да приеме правилата на демокрацията, защото самия той в генезиса си е несъвместим с тях".

Той отново нарича Радев "мистър Кеш" и го обвинява в погазване на Конституцията заради отказа да назначи служебния кабинет на Горица Грънчарова. Според Пеевски причината за това е президентът "да си осигури вътрешен министър, удобен нему и олигарсите му".

Вижте цялата му позиция тук

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Рим обмислят да въведат такса за фонтана "Ди Треви"
В Рим обмислят да въведат такса за фонтана "Ди Треви"
ЦСКА победи втория си отбор в контрола в Банско
ЦСКА победи втория си отбор в контрола в Банско