НОВИНИ

Пекин предаде щафетата на Игрите на Милано и Кортина д'Ампецо

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:24, 20.02.2022
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Слушай новината

24-ите Зимни олимпийски игри в Пекин бяха закрити днес. Спорт, политика, успехи и разочарования бяха част от ежедневието в китайската столица през последните 17 дни.

Освен богатата програма на игрите, която БНТ показа, нашите специални пратеници Стефан Георгиев, Калин Гугов, Николай Балкански и Станислав Златев ни направиха съпричастни с обстановката там, любопитните срещи и места. Разказахме за бойкота на игрите от световни лидери. Видяхме представянето на всички български спортисти в Пекин. Отбелязваме представянето на Алберт Попов. Той подобри рекорда на Петър Попангелов от 1984 г. за най-добро класиране на българин на Олимпийски игри в гигантския слалом.

Истории от Чжъндзякоу: Нашите хора от олимпийския балон

Заключителният парад на Националния стадион в Пекин, известен като "Птиче гнездо", беше необичаен. Повечето знамена на държавите, участвали в олимпиадата, бяха носени от доброволци, тъй като много делегации вече заминаха. сред официалните гости на церемонията беше китайският президент Си Цзинпин.

В сбогуването с Игрите присъстваше символът на плачещата върба, която по древна китайска традиция се дава на скъп приятел.

Олимпийското знаме беше предадено на кметовете на Милано и Кортина д'Ампецо, чиито градове са домакини на следващата зимна олимпиада.

Президентът на организационния комитет припомни, че Пекин остава в историята като първият град домакин на летни и зимни Игри.

Тези Олимпийски игри откриват нова ера за зимните спортове. Това е още един изключителен пример как човечеството се обединява за общо бъдеще. Олимпийският дух ще живее вечно, заяви Цай Чи, президент на организационния комитет на Игрите.

Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах започна словото си с думите "Благодаря, Китай". Той поздрави домакините за отличната организация, а спортистите - за изключителното представяне.

Всички не само се уважавахте, подкрепяхте се, прегърнахте се, макар страните ви да са разделени от конфликт. Тази обединяваща мощ на олимпийските игри е по-здрава от силите, които искат да ни разделят. Вие давате шанс на мира, заяви Томас Бах, президент на МОК.

След 16 дни дойде време снежинката с имената на 91 държави, участнички в Олимпиадата, да слезе долу, сред техните знамена. Олимпийският огън изгасна.

Фойерверки в небето над стадиона изписаха мотото на Игрите - "Един свят – едно семейство".

По темата работиха: С. Георгиев, Ф. Аронова, М. Гицов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От сливенското гето до Париж - невероятната история на Сашо и Цоньо
От сливенското гето до Париж - невероятната история на Сашо и Цоньо
Повечето български шофьори от пламналия ферибот вече са у нас
Повечето български шофьори от пламналия ферибот вече са у нас