Пендаровски не очаква България да блокира преговорите на Северна Македония с ЕС

от БНТ , Източник: БГНЕС
09:01, 05.09.2020
Чете се за: 01:06 мин.
По света
пендаровски очаква българия блокира преговорите северна македония
Снимка: Архив/БГНЕС

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски не очаква България да блокира началото на преговорите на страната му за присъединяване към Европейския съюз.

В интервю за телевизионния "Канал 5", Пендаровски каза, че по-важното за него е не кога ще се случи междуправителствената конференция, която се очаква към края на годината, а какво ще съдържа преговорната рамка, и по-точно какви позиции от България ще включва тя. Президентът на Република Северна Македония каза още, че се е договорил отдавна с българския президент Румен Радев да посети София, но чак когато се види положителна стъпка в работата на съвместната комисия за историята и образованието.

Всички сигнали, идващи от Германия, която председателства в момента ЕС, казват, че междуправителствена конференция ще се проведе до края на годината, което би означавало началото на присъединителните преговори. "Всяка държава дава свои предложения, но ще трябва да се види кои от тях ще влезе в преговорната рамка като позиции на България. Аргументите ни за важните национални позиции са ясни. Надявам се, че никой в ​​Европа няма да приеме формулировки за македонския език или че македонската нация е резултат от етническото инженерство. Мисля, че това няма да бъде прието от никого в Европа ", убеден е Пендаровски.

Той разкри, че членовете на македоно-българската комисия са имали онлайн среща преди месец и половина, която е била неуспешна. Македонската страна, казва Пендаровски, има своите аргументи, той очаква комисията да продължи работата си много скоро и да се стигне до резултати.

Държавният глава каза още, че би искал да вярва на очакванията на премиера Зоран Заев и вицепремиера по европейските въпроси Никола Димитров, че след шест години страната му ще завърши преговорите с ЕС и сегашното правителство ще затвори 80% от главите, но предупреди и за проблемите, които се очакват по пътя. По думите му ЕС се затваря, Хърватия е водила преговори седем години, Черна гора девет години, Сърбия преговаря седма година.

Краят на преговорния цикъл не се вижда, сега има нова методология, каза Пендаровски, и призова за национален консенсус и обединение на целия интелект на страната в името на едни за успешни преговори с ЕС.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Тръмп слага край на обучението на служители за борба с расизма
Тръмп слага край на обучението на служители за борба с расизма
Рекорден брой новозаразени с Covid-19 във Франция
Рекорден брой новозаразени с Covid-19 във Франция