Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Пенсиите и някои социални плащания ще се увеличат и при удължен бюджет, увери социалният министър

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
08:45, 07.11.2022
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Минималната работна заплата ще остане 710 лв. през следващите месеци, ако бъде приет законът за удължаване на Бюджет 2022. Това заяви в "Денят започва" министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

Той увери, че удължаването на действието на бюджета ще гарантира всички социални плащания, които съществуват към момента като някои дори ще се увеличат, заради заложени автоматични механизми.

Така например, ако няма друго решение на редовно правителство, пенсиите ще се актуализират с 12% от 1 юли 2023 спрямо сега действащия механизъм в Кодекса за социално осигуряване.

Как се справят възрастните хора с пенсиите в Северозапада?

От началото на 2023 г. линията на бедност ще се повиши с 22% и ще стане 504 лв. Това автоматично ще повиши с 22% и всички социални помощи, обвързани с нея, допълни Лазаров.

Според него актуализация на Бюджет 2022 заради инфлацията не се налага, тъй като пенсиите вече са увеличени с изпреварващ инфлацията темп.

В ефира на "Денят започва" Лазаров за пореден път защити решението на служебния кабинет да внесе законопроект за удължаване на Бюджет 2022.

"Служебното правителство следва да произведе честни избори, след което и политическата отговорност да е на редовно избрания кабинет. Сега обаче като се вижда, че в някои от политическите субекти като че ли собствената политическа ориентация надделява над националните интереси и потребности, се започнаха апели към служебното правителство да внесе бюджет. Но какъв да е този бюджет?! Бюджетът е финансова рамка на мерки и политики, които ще провеждаш в продължение на година. Служебното правителство не е кабинет с парламентарна подкрепа и политическа окраска, за да извършва конкретните политики", мотивира се той.

Министерството на труда и социалната политика отчита рекордно ниска безработица от 4,2% или 138 000 души.

Предстоят засилени проверки срещу сивата икономика, заради което вече е подобрен капацитета на Главна инспекция по труда.

Ръст на желаещите за помощи за отопление в Русенско

Около 300 000 души вече са получили помощи за отопление по основната схема като в момента предстои да бъдат отпуснати средства за още 10 000. Други 50 000, които не отговарят на всички критерии за получаване на средства по основната схема, ще получат 400 лв. еднократна помощ.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бракониер заля с бензин горски служители в опит да подпали бус с незаконна дървесина
Бракониер заля с бензин горски служители в опит да подпали бус с незаконна дървесина
Села в Сливенско могат да останат без достъп през зимата заради разбит път
Села в Сливенско могат да останат без достъп през зимата заради разбит път