НОВИНИ

Пенсиите се увеличават с около 13% от 25 декември

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:09, 20.12.2021
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Пенсиите се увеличават от Коледа. След промени във формулата за изчисляване минималната пенсия става 370 лева, а максималната - 1500 лева. Това е увеличение със средно 13%.

Цонка Георгиева получава минималната пенсия от 300 лева плюс 120 лева добавка заради коронавируса. От Коледа минималната пенсия ще се увеличи на 370 лева, но все още не е ясно дали и през януари ще има ковид добавка.

"120 са си все нещо отгоре. Все нещо ще си купиш за 50 лева. Особено в този недоимък", казва Цонка.

Пенсията ѝ стига само за храна, рядко купува месо, за да останат пари и за сметките.

"За храна ви говоря, защото само за това стигат. Нищо не можем да си купим. Не може да не се плаща ток, и аз съм на газ. Трудно е, но се примиряваме", споделя жената.

Според социалния министър ковид добавките трябва да се изплащат, докато не бъде отменена извънредната епидемична обстановка. Размерът им трябва да е 50 лева. Решение по този въпрос все още няма. Сигурно е обаче, че с повишаването на минималната пенсия от Коледа ще се увеличат и минималните размери на другите пенсии, свързани с трудова дейност.

"Например пенсията за осигурителен стаж и възраст при непълен осигурителен стаж", казва Любомира Язаджиева - директор на Дирекция "Пенсии" в НОИ.

Ще се увеличат минималните размери на наследствените пенсии и тези за инвалидност. Максималната пенсия става 1500 лева. Променя се и формулата за изчисляване.

"Тежестта на осигурителния стаж в пенсионната формула нараства от 1,2 на 1,35%", обяснява Язаджиева.

За работещите при първа и втора категория правилата са по-различни. Част от стажа им остава в пенсионната формула с по-ниската тежест от 1,2%.

"Това означава, че се взема техният календарен осигурителен стаж без превръщането, което се прави като бонус за работилите при тези категории труд към повече години осигурителен стаж. Времето, надхвърлящо календарно отработеното, ще участва във формулата с тежест 1,2, а реално отработеното ще бъде 1,35%", допълва директорът.

НОИ ще преизчисли пенсиите на 2,6 млн. души. В началото на следващата година те ще могат да видят с колко се е увеличила пенсията им, ако имат персонален идентификационен код на НОИ.

"Преизчисляването се извършва, считано от 25 декември. За тази една седмица от 25 декември до 1 януари натрупаната сума ще бъде изплатена заедно с новия размер на януарските пенсии", казва Любомира Язаджиева.

От Коледа близо 1 милион и 45 хиляди души ще получават различен вид минимална пенсия. А над 34 000 българи ще взимат максимална пенсия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Израел забранява пътуванията до 10 държави заради разпространението на Омикрон
Израел забранява пътуванията до 10 държави заради разпространението на Омикрон
ВАС: Шофьор, отказал тест за алкохол и дрога, ще отговаря за две нарушения
ВАС: Шофьор, отказал тест за алкохол и дрога, ще отговаря за две нарушения