НОВИНИ

Нинова: В бюджета има свръхпечалби, които могат да се използват за компенсиране на икономиката

bnt avatar logo
от БНТ
18:47, 20.12.2021
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Днес обсъдихме с работодателските организации възможните мерки за компенсации заради мораториума - те представиха своите предложения, заяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова в "Още от деня".

Тя посочи, че мерките за компенсации на бизнеса заради ковид кризата, които бяха гласувани до края на ноември, ще бъдат в сила и през декември. В Министерския съвет има готовност да бъдат обсъдени компенсации и за работодателите в енергийната сфера.

"Към бюджета има натрупани свръхпечалби от производителите и търговците на ток, които могат да се използват за компенсиране на икономиката - и в АЕЦ "Козлодуй", и в НЕК. Това е практика, която няколко европейски държави вече въведоха - прибраха част от тези свръхпечалби в своите бюджети чрез дивиденти или вдигане на дивидентите. Справедливо е част от тези пари да бъдат върнати на хората и фирмите, от които са взети", каза тя.

Корнелия Нинова подчерта, че мораториумът трябва да върви и с компенсации за електроразпределителните дружества, ЕСО и ВиК-дружествата.

"Привърженик съм на мораториума на цените и на МС бях една от тези, които настояваха да го има. Знам какви са аргументите против, има и разумни аргументи. Първата грижа са домакинствата, които от 1 януари нямаше да могат да поемат този удар. Втората грижа е компенсациите за икономиката и фирмите, третата - за електроразпределителните, ЕСО и ВиК-дружествата. Четвъртата мярка, която мисля, че трябва да се вземе, е увеличаване на доходите", каза тя.

Трябва да използваме времето, в което мораториумът е в сила, за промени в Закона за енергетиката, категорична е Нинова. Освен това ще има промени в персоналния състав на КЕВР, тъй като част от членовете му са с изтекли мандати.

"Част от задачата ни през тези три месеца е с помощта на експертите да видим какво може да се промени в тези нормативни актове, по които КЕВР определя цената - как да се намалят разходите да се оптимизират структурите", обясни тя.

Завършването на газовата връзка между България и Гърция ще помогне за овладяването на високите цени, но не е единственото решение, смята вицепремиерът.

Корнелия Нинова обясни, че през 2018 г. са дадени 500 млн. лв. за спешни ремонти на 93 язовира в страната. Проверката на министерството показва обаче, че от тях са ремонтирани само 10.

"ДНСК ни даде доклад, в който се казва, че и 10-те ремонтирани язовира са незаконно ремонтирани, защото нямат проекти, не са подали документи, не са им одобрени тези документи", заяви министърът.

Тя увери, че виновните за това ще бъдат разкрити, а цялата информация ще стане публична, след като приключи и проверката на прокуратурата.

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима заместник-министри на земеделието са освободени от длъжност
Трима заместник-министри на земеделието са освободени от длъжност
По-високи пенсии от Коледа - какво се променя?
По-високи пенсии от Коледа - какво се променя?