НОВИНИ

Ученичка от Шумен е сред 10-те климатични герои на България

bnt avatar logo
от БНТ
17:38, 20.12.2021
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Ученичка от Шумен е приела за своя кауза опазването на природата и така става един от 10-те климатични герои на България.

Джоана Дахабре от Природоматематическата гимназия в Шумен организира редица инициативи, за да насочи вниманието на всички в тази посока.

Преди да започне да се занимава с проблемите на опазването на околната среда и промените в климата, Джоана признава, че не е предполагала колко сериозни са те и колко смели трябва да бъдат решенията.

"Наистина е много важно да си дадем сметка, че проблемите с климата са необратими и ние трябва възможно по най-бързия начин да искаме да бъдем мобилизирани, амбицирани, да предприемем стъпки към промяната. Затова е много важно децата в училище да бъдат запознати с тези проблеми и да свикнат да поемат своята отговорност и своя дълг към планетата", казва тя.

Така стига до идеята да организира фотоконкурс, за да се убеди, че и други като нея са разтревожени от темповете, с които се променя климатът.

"Чрез тези снимки те успяват да покажат негативните последици от антропогенната дейност. Унищожаването на биоразнообразието, замърсяването на природата, все неща, с които сме свикнали сякаш. Всъщност, наистина, когато видим такава фотография, тя ни прави впечатление и не си даваме сметка, че всичко това, което виждаме в картините, е всъщност около нас през цялото време", обяснява Джоана.

Ученичката получава снимки от цялата страна и се възхищава на уменията на младите хора да извеждат символите на нашата небрежност към света, който ни заобикаля и който приемаме за даденост.

"На една снимка всъщност се вижда бунище и над него има птици и сякаш самите боклуци се превръщат в едни птици, които летят към небето. Според мен показва негативен оттенък на цялата ситуация. Тя предизвиква такъв отзвук в хората, че трябва да предприемат действия, не трябва да бъдат едни наблюдатели. Мисля, че това е една от най-силните цели, които постигаме с този конкурс", казва Джоана.

Но има и фотографии, които вдъхват надежда.

"На преден план едно листо, отзад се виждат сгради и по този начин се показва една прекрасна хармония между природата и сградите. Може би посланието, което аз виждам в тази картина е, че трябва да има една симбиоза между природата и човека, а не постоянна борба, която наблюдаваме в момента", разказва ученичката.

Джоана е убедена, че всеки може да стане климатичен герой стига да има желание да променя света към добро.

Репортер: Здравка Русева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До средата на януари президентът ще свика КСНС за Република Северна Македония
До средата на януари президентът ще свика КСНС за Република Северна Македония
МЗ припомня условията за влизане в страната във връзка с празниците
МЗ припомня условията за влизане в страната във връзка с празниците