НОВИНИ

Ковид ваксините за деца са доставени, утре обявяват подробности за прилагането им

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
15:15, 20.12.2021 (обновена)
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Първата доставка на ваксини за деца от 5 до 11 години у нас вече е факт - 42 000 дози пристигнаха този следобед в три града в страната - София, Пловдив и Велико Търново. Ваксините са различни от тези за възрастни и деца над 12 години.

Децата между 5 и 11 години вече могат да се ваксинират срещу COVID-19 и у нас. Досега това беше възможно само за деца над 12 години. За най-малките - от нула до 4 години все още няма одобрени ваксини.

Проф. Гетов: На този етап нямаме никакви притеснения за безопасността на ваксините за деца

Доставените днес количества обаче няма да са достъпни във всеки имунизационен пункт - в столицата засега са предвидени две места, където след записване децата ще могат да се имунизират - болница "Света Анна" и "Пирогов". Предстои да бъде публикуван списък с пунктовете в страната, където това също да е възможно.

Днес се проведе и първия експертен съвет под ръководството на здравния министър във връзка с ниските нива на ваксинация.

Вече има родители, които са запазили час за поставяне на ваксина на детето им. В болница "Света Анна" от петък са обявили телефон за връзка, а първата възможна дата е 30 декември. Първите дози бяха превозени до склада на държавното предприятие "Булбио" в късния следобeд. Предстои да бъдат предадени и на болничните пунктове.

"18 000 дози са пристигнали и са вече в "Булбио" и по 12 000 за РЗИ-Пловдив и РЗИ-Велико Търново, изготвени са указания как ще се прилагат, ще има списък за това кои пунктове ще могат да изпълняват тези педиатрични ваксини", каза Асена Сербезова - министър на здравеопазването.

Педиатричните ваксини са различни от тези за възрастните и децата над 12 години.

"Флаконът е с 10 дози, трябва малко да се разреди. По различен начин е оцветена капачката на флакона. Mалко по-различно е", заяви проф. Илко Гетов - представител на България в Европейската агенция по лекарства.

Над 15 милиона деца между 12 и 18 години вече са ваксинирани в Европейския съюз. Според представителя на България в Европейската агенция по лекарствата се очаква поне една трета от ваксинираните родители да ваксинират и своите деца.

"България е една седмица по-назад в тази група от някои други европейски държави, където започна ваксинационния процес масово. На този етап нямаме никакви притеснения относно безопасността на ваксините за деца от 5 до 11 години", заяви проф. Илко Гетов - представител на България в Европейската агенция по лекарства.

На проведения експертен съвет в здравното министерство днес са обсъждани възможностите за провеждане на информационна кампания, която да повиши нивата на ваксинация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Никол Харизанова и Йордан Цонев спечелиха големите призове на „Златен пояс“
Никол Харизанова и Йордан Цонев спечелиха големите призове на „Златен пояс“
Турската лира се е обезценила два пъти от началото на годината
Турската лира се е обезценила два пъти от началото на годината