НОВИНИ

Първите дози ваксини за деца под 11 години пристигат днес у нас

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
12:10, 20.12.2021
Чете се за: 01:32 мин.
Още
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Днес в България се очаква да пристигнат първите ваксини за деца, подходящи за възраст от 5 до 11 години. На този етап нямаме никакви притеснения относно безопасността на ваксините, коментира в "Денят започва" проф. Илко Гетов, българският представител в Европейската агенция по лекарства.

Ваксините за деца ще пристигнат в три пункта - в София, Пловдив и Велико Търново, а след това ще бъдат разпределени към цялата страна. Очаква се указанията за начина, по който ще се прилагат, да бъдат публикувани днес от здравното министерство.

Д-р Николова: На 20 декември очакваме първите ваксини за деца от 5 до 11 години

Децата ще се ваксинират в присъствието на педиатър и това ще става на няколко места в страната, тоест няма да се случва във всеки пункт, както за възрастните.

Флаконът на ваксината съдържа дози за 10 деца, тъй като те са в по-малки количества от тези при възрастните, но интервалът на поставяне на двете дози е същият.

От Столичната болница "Света Анна" вече съобщиха, че записването за поставяне на ваксини е започнало като първата възможна дата е 30 декември.

456 са новите случаи на коронавирус през изминалото денонощие. Под 4000 дози ваксини са поставени за последните 24 часа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започват проверка в "Напоителни системи" за договори на стойност 107 млн. лв.
Започват проверка в "Напоителни системи" за договори на стойност 107 млн. лв.
Пън Шуай отрече твърденията за сексуално насилие
Пън Шуай отрече твърденията за сексуално насилие