НОВИНИ

Все повече ограничения и протести заради Омикрон в Европа

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:42, 20.12.2021
Чете се за: 02:57 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Пътуването около Коледно-новогодишните празници в Европа става все по-сложно - много държави изискват не само ваксинационни паспорти, но и отрицателни PCR тестове. Очаква се днес Европейската агенция за лекарствата да реши дали да даде зелена светлина на ваксината срещу ковид на компанията Новавакс.

Пълна карантина в европейска държава - от днес до 14 януари в Нидерландия работят само хранителни магазини и аптеки. Затворени остава заведения и спортни зали. Със седмица по-рано започва ваканцията за учениците. Домакинствата могат да канят само по двама гости, а в празничните дни на Коледа и на Нова година - по четирима. Въпреки високите нива на ваксинация в Нидерландия, Омикрон се разпространява много бързо.

За влизане в Австрия и Швейцария вече изискват не само ваксинационен сертификат или документ за преболедуване, а и отрицателен PCR тест.

Германия включи Великобритания в държавите с висок риск от разпространение на COVID-19.

Пристигащите в Румъния - местни и чужди граждани, трябва да попълнят формуляр с информация къде и за колко време ще отседнат. Ако в рамките на 24 часа той не бъде предаден на съответните власти, се налага глоба в размер между 400 и 600 евро.

Поредни протести и сблъсъци с полицията в Белгия заради COVID мерките

Все по-масови стават протестите срещу ковид мерките и задължителната ваксинация. През почивните дни шествия имаше в Гърция и Белгия. В Брюксел полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите.

Днес се очаква Европейската агенция за лекарствата да разреши използването на ваксината на Новавакс. При нея са използва конвенционални технологии и надеждата е, че това ще намали съмненията на мнозина за това дали да се имунизират или не. Ако бъде одобрен, препаратът ще е петият срещи коронавирус, който може да се използва в ЕС.

ЕК подписа договор за ваксината срещу COVID-19 на Новавакс

Пътуванията за коледните празници ще увеличат разпространението Омикрон, смята главният медицински съветник на Белия дом д-р Антъни Фаучи.

Ако искаме да се справим успешно с Омикрон, ваксинираните хора трябва да си сложат подсилваща доза. И - очевидно - неваксиниране трябва да се имунизират - сега това е важно повече от всякога!

Броят заразени с коронавирусна инфекция в САЩ приближава 51 милиона души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Благоевград е заплашен да остане без газ след срутването на мост
Благоевград е заплашен да остане без газ след срутването на мост
Новият зимен сезон: Двойно повече резервации в Банско в сравнение с миналата година
Новият зимен сезон: Двойно повече резервации в Банско в сравнение с миналата година