НОВИНИ

Президентът ще свика КСНС за Република Северна Македония в началото на януари

Вера Александрова
от Вера Александрова
10:42, 20.12.2021
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

На тържествена церемония председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова връчи на президента Румен Радев и на вицепрезидента Илияна Йотова удостоверенията за избора им за втори мандат. Според председателя на парламента Никола Минчев с вота българите са показали, че очакват промяна.

Президентът Радев заяви, че ще продължи да работи за отстояване на националните интереси и за благоденствието на всички българи. Каза, че ще е критичен и към новото управление, ако се налага. Обяви, че ще свика Консултативен съвет по национална сигурност по темата за Република Северна Македония в първата половина на януари.

"Важно е да има становище на този най-висш политически орган, в което и политическите партии да имат ясна консолидация какво трябва да се направи, така че да ускорим процеса за интеграция на РСМ в ЕС, но при зачитане и спазване на българския национален интерес. В първата половина на януари ще свикам този консултативен съвет. Много важно е да се разбере, че отстояването на правата на македонските българи, създаването на условия за тяхното пълноценно включване в обществения, политическия, културния, икономическия живот на страната е въпрос от изключителна важност и за България. Неведнъж съм заявявал - прекратяването на езика на омразата, създаването на всички онези предпоставки за по-голяма свързаност между нашите страни - и културна, и инфраструктурна, и икономическа - това са все въпроси, по които България трябва да има ясно становище и трябва да е ясно по какъв начин по-бързо ще постигнем тези цели", заяви държавният глава.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БАБХ започва засилени проверки за предстоящите Коледни и Новогодишни празници
БАБХ започва засилени проверки за предстоящите Коледни и Новогодишни празници
МОН въвежда зелен сертификат за достъп до всичките си сгради
МОН въвежда зелен сертификат за достъп до всичките си сгради