НОВИНИ

Първи ден в Нидерландия след въвеждането на строгия локдаун

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:49, 19.12.2021
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Слушай новината

Почти 15 000 заразени от COVID-19 за денонощие регистрираха в Нидерландия. Страната е първата, която въведе строг локдаун заради Омикрон. Новите мерки влязоха в сила тази сутрин.

Предколедното настроение отстъпи от улиците на Амстердам. От 5.00 часа сутринта в Нидерландия действат строги ограничения.

"Изглежда нереално. Вчера тук беше пълно с хора, а сега е пусто", коментира жител на града.

Социалният живот в Нидерландия замира до 14 януари, дотогава са ограниченията. Но ако ковид ситуацията в страната не се е нормализирала мерките ще бъдат удължени.

"Не одобрявам тези мерки. Хората трябва да се адаптират към тази ситуация. Трябва да има правила, като например спазване на дистанция от метър и половина, а не пълно затваряне", обяснява друг гражданин.

Нидерландия отново се затваря - пазаруване в последната минута

Магазините, които не продават стоки от първа необходимост, от днес не работят. До късно през нощта търговците се подготвяха за дългото затваряне.

"Определено няма да е Коледата, която очаквахме", коментират хората.

Затвориха ресторантите, баровете и кафенета. Мерките засегнаха и фризьорските салони. Не работят и спортните зали. От понеделник училищата и университетите затварят.

"Омикрон се разпространява много бързо. Притеснявам се и според мен е по-добре всички да сме по-внимателни", твърди жител на Нидерландия.

Нидерландия ще посрещне празниците без големи събирания. Разрешено е домакинствата да канят най-много по двама души. Изключение има за Коледа и Нова година - тогава гостите могат да бъдат четирима.

Нидерландия е от държавите в Европа с висок процент на ваксинация - 86% от възрастното население на страната е имунизирано, но само с две дози. Като причина за скока на заразените, здравните власти отчитат бавното протичане на кампанията за бустерните дози. От 7 януари всички над 18-годишна възраст са призовани да си поставят подсилваща ваксина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иво Ивков: Следващите три месеца са критични за Левски
Иво Ивков: Следващите три месеца са критични за Левски
Сривът на турската лира: Кризата доведе до дефицит на лекарства
Сривът на турската лира: Кризата доведе до дефицит на лекарства