НОВИНИ

Сривът на турската лира: Кризата доведе до дефицит на лекарства

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:41, 19.12.2021
Чете се за: 03:25 мин.
По света
Слушай новината

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че в миналото е свел инфлацията до 4% и скоро ще го направи отново. Изявлението идва на фона на годишно покачване на цените с над 21%.

Реджеп Тайип Ердоган отново подкрепи политиката на ниски лихвени проценти при прогнози на икономисти за инфлация догодина от 30%. Лирата загуби повече от половината от стойността си спрямо долара тази година.

Сривът на националната валута, освен че оскъпи живота, доведе и до дефицит на лекарства, особено на вносни медикаменти.

Турският лидер Ердоган се опитва да бори галопиращата инфлация с понижаване на цените на кредитите, което противоречи на мерките в други страни в подобна ситуация. Настоящата криза обезцени спестяванията на хората, оскъпи стоките от първа необходимост и изпрати отделни слоеве от населението под официалната линия на бедност. В 27 000 аптеки в Турция практически липсват около хиляда медикамента, твърди фармацевтичният бранш.

"За съжаление, продължава дефицитът на лекарства, като се започне от детски сироп за кашлица, препарати за диабет и високо кръвно", обясни Гокберг Булмус, фармацевт.

Здравният министър Фахретин Коча отрича дефицит и обвинява производителите в опит да продават скъпо в страната му. Фармацевтите отбелязват, че обвинението е неоснователно при толкова голям срив на турската лира. Аптекари получават в социалните мрежи сърцераздирателни бележки и снимки от отчаяни пациенти.

"От девет години страдам от ревматизъм и пия различни лекарства. Намирам ги трудно, защото се правят в чужбина - в Италия. Не мога да се лекувам с определени медикаменти, което е опасно за моето състояние", споделя Фатих Юксел, пациент.

Турските власти определят стандартни цени на лекарствата всеки февруари на базата на определен от правителството курс на лирата спрямо еврото. За тази година той 4,57 лири за 1 евро, но актуалното съотношение е почти 20 към едно. Така производителите на лекарства избягват турския пазар, а фармацевтите настояват правителството да актуализира цените на лекарствата спрямо еврото поне три пъти годишно.

"Най-големият проблем е свързан с чуждестранната валута. Това може да се окаже и решението. Ако няма ценова защита, фиксираният валутен курс може да се осъвременява многократно през годината", посочва Берна Ючел Минтас, фармацевт.

Пандемията от коронавирус наруши снабдителните вериги и оскъпи суровините, което се отрази и на цените на медикаментите, произвеждани в Турция. Доставчиците на лекарства в страната са недоволни от правителството и заради отложените плащания. Те са в турски лири, но според обменните валутни курсове, фиксирани преди месеци. Затова браншът очаква затваряне на фирми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първи ден в Нидерландия след въвеждането на строгия локдаун
Първи ден в Нидерландия след въвеждането на строгия локдаун
Самоличността на мъжа, открит край Стара Кресна, все още се изяснява
Самоличността на мъжа, открит край Стара Кресна, все още се изяснява