НОВИНИ

Продължава издирването на стрелеца по автобусите в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
20:12, 19.12.2021
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Слушай новината

Нападателят, който стреля с въздушна пушка по три автобуса от градския транспорт в Пловдив, вероятно не е бил сам.

Един от пътниците е забелязал групичка от трима души на предполагаемото място, откъдето е дошла стрелбата. Полицията продължава да издирва извършителите, иззети са записите от множество видеокамери в района.

Както БНТ първа показа, снощи стъклата на 3 автобуса, движещи се в центъра на града, бяха строшени от изстрели. За щастие нямаше пострадали хора.

Огледът на щетите по автобусите продължи и днес. За щастие малцината пътници са били далече от засегнатите прозорци.

И при трите пострадали автобуса обстрелвано е средното стъкло, за късмет в този отсек няма седалки - тук е само мястото за инвалиди и в този момент на него не е имало никой.

Нападателят, който стреля по автобуси от градския транспорт в Пловдив, вероятно не е бил сам

Важна насока в разследването е дал свидетелския разказ на един от пътниците, който забелязал група от трима души в подстъпите към тепето.

"Той е стоял с гръб към вратата, щял да слиза след тунела и явно е гледал в тази посока. Не двама, трима са били", заяви Костадин Янков, шофьор на обстрелвания автобус.

Най-вероятното място, откъдето е стреляно, е на метри от тунела под Стария град, в близост до входа на Пловдивската митрополия. В района има много камери и надеждите са, че записите от тях ще помогнат за установяването на извършителя. Районната прокуратура образува досъдебно производство за повреждане на чужда движима вещ, което се наказва с лишаване от свобода до 5 години.

Собственикът на единия от обстрелваните снощи автобуси казва, че това не се случва за първи път.

"Миналата година на мой автобус на линия 66 в "Тракия" също имаше с въздушна пушка стреляно и нанесени щети както сега виждате стъклото, което е. Извършителят не беше открит. На последна спирка както стои автобусът без пътници и стреля по него", разказва Петко Ангелов, собственик на превозваческа фирма.

Атаките по колите на градския транспорт не са рядкост, потвърждава и собственикът на другите два пострадали автобуса.

"То се случва поне веднъж-два пъти в годината, преди 2 години имахме доста неприятен инцидент с хвърлен камък на Скобелева майка, често имаме инциденти в кв. "Изгрев" с камъни по автобусите", посочва Веселин Дошков, собственик на превозваческа фирма.

Той допълва, че досега не му е известно да има някой установен, задържан, с наложена санкция? Поне на мен не ми е известно.

"На училище "Кирил и Методий" хвърлят камъни, деца са, даже едното го карахме и по полиции, но нищо, и другото е на "Черноризец Храбър" - там пък хвърлят яйца", оплаква се Найден Бързаков, шофьор на автобус от градския транспорт.

"Снощи тука колегата, който е на бензиностанцията ми каза, че едната кола е дошла с яйца цялата", допълва Найден Цонев, шофьор на автобус от Градски транспорт.

От Общината ще отговорят с нови мерки срещу подобни инциденти.

"Това, което залагаме като задължително условие в новата обществена поръчка за надграждане на електронно-билетната система е да се инсталират камери за видео наблюдение и за сигурност в самите превозни средства както и на спирките на обществения транспорт", коментира Тодор Чонов, зам.-кмет по транспорта.

На мястото на повредените автобуси вече се движат резервни коли и разписанието на градския транспорт не се променя, уточниха от общината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подписка в защита на мъжа от Сърница, стрелял по съседа си
Подписка в защита на мъжа от Сърница, стрелял по съседа си
Глоба до 2000 лв. заплашва кмета на Ахелой, отнемат му книжката (ОБЗОР)
Глоба до 2000 лв. заплашва кмета на Ахелой, отнемат му книжката (ОБЗОР)