НОВИНИ

Нидерландия отново се затваря - пазаруване в последната минута

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:40, 19.12.2021
Чете се за: 01:40 мин.
По света
Слушай новината

От днес в Гърция се влиза само с отрицателен антигенен или PCR тест. Мярката важи и за всички ваксинирани и преболедували. А Нидерландия отново въвежда пълен локдаун, считано от днес до 14 януари, заради разпространението на варианта Омикрон. Преди ограниченията да влязат в сила, хората се втурнаха по магазините да пазаруват.

В Нидерландия затварят магазините, които не са за стоки от първа необходимост, барове, фитнес зали и други обществени обекти. Разрешава се едно домакинство да приема само двама гости, а по празниците - до четирима. Всички училища остават затворени до 9 януари.

"Това беше неизбежно при наличието на пета вълна на пандемията и варианта Омикрон, който се разпространява по-бързо, отколкото се опасявахме. Налага се да действаме превантивно, бездействието ще доведе до неуправляема ситуация в болниците", заяви премиерът на Нидерландия Марк Рюте.

Още преди мерките да бъдат официално обявени нидерландците решиха да се подготвят за предстоящите празници и щурмуваха магазините.

Властите в Ротердам бяха принудени да отправят призив в Туитър към гражданите да си останат у дома, защото центърът на града е препълнен.

Ваксинирани в Нидерландия са 85% от възрастните, но бустерна доза имат едва 9 на сто. От началото на пандемията страната отчита почти три милиона заразени и над 20 000 починали.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оклахома Сити Тъндър с драматичен успех срещу ЛА Клипърс в НБА
Оклахома Сити Тъндър с драматичен успех срещу ЛА Клипърс в НБА
Севиля удари Атлетико в края и отново се доближи на пет точки от върха
Севиля удари Атлетико в края и отново се доближи на пет точки от върха