НОВИНИ

10-годишно дете е припаднало в училище и починало в болница в Кърджали

Цанка Николова
от Цанка Николова
14:14, 20.12.2021 (обновена)
10122
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Трагедия в училище в Кърджали. На 10-годишно момче му прилошава в класната стая, а по-късно губи живота си в болницата. Инцидентът е станал преди началото на учебните часове, когато не всички деца от 4 "А" клас са били в стаята.

Сигналът е подаден в 7.56 часа, а линейката пристигнала в училището на четвъртата минута.

"Ученикът влиза в училището, влиза в класната си стая и сяда на чина си, без да сваля връхната си дреха. Минута може би след това, му прилошава и пада", обясни Виолета Богданова, психолог в ОУ „Св.Св. Кирил и Методий".

Децата викат дежурния учител от коридора, пристига и медицинско лице от училището.

"На четвъртата минута линейката е на мястото на инцидента, заварват дете без дишане и сърдечна дейност, започват незабавно реанимационни мероприятия. По пътя успяват да възстановят дишането на детето. Незабавно чрез коодинационната ни централа е уведомено и спешното приемно отделение за това какъв пациент се кара", казва д-р Атанас Митков, директор на ЦСМП- Кърджали.

Сред екипа в линейката е и лекар, който е анестезиолог и реаниматор с над 40-годишен стаж. В болницата борбата за живота на детето продължава час.

"От медицинска гледна точка от екипите е направено всичко възможно да се избегне злощастният край", обясни д-р Митков.

Няма данни момчето е имало заболяване, нито да е имало спречкаване между учениците.

"Ние ще направим всичко възможно да окажем тази подкрепа, от която се нуждаят както учениците, така и учителите, защото за нас е много голям шок. Ще направим всичко възможно да окажем такава психологическа подкрепа и на родителите", увери училищният психолог.

Окръжната прокуратура в Кърджали е образувала досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост. Назначена е и тройна съдебно-медицинска експертиза, която да покаже причината за смъртта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изабелла Шиникова с убедителен старт в Сеул
Изабелла Шиникова с убедителен старт в Сеул
Рафаел Надал е заразен с коронавирус
Рафаел Надал е заразен с коронавирус