НОВИНИ

Започват проверка в "Напоителни системи" за договори на стойност 107 млн. лв.

bnt avatar logo
от БНТ
12:18, 20.12.2021
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Слушай новината

Пълна вътрешна проверка на „Напоителни системи" разпореди министърът на земеделието Иван Иванов.Причината са нелоялни практики при ремонт на диги и други защитни съоръжения в цялата страна, включително и опит за злоупотреба с европейски средства, на стойност 107 млн.лв.

Това става ясно по време на проверка на дигата край пловдивското село Катуница. Ако се установят нередности, данните ще бъдат предадени на българската и на европейската прокуратура. Дигите, ремонтирани през последните две години в цялата страна, имат само акт 15, но сумите за тях са разплатени на фирмите, обясни още земеделският министър. От „Напоителни системи" отказаха коментар докато тече проверката.

"Има подписан акт 15, но не е разписан акт 16, това означава, че те на практика не са приети окончателно, но всички суми са изплатени по тези договори. Очаквам в следващите дни да имаме отговор от фирмите, които са изпълнили тези дейности, дали ще предприемат всичко необходимо да си възстановят тези пропаднали участъци, след като те все още са в гаранция. Ако това не се случи, очакваме от министерството на финансите да се намеси и да отпусне средства на съответните областни управи, тъй като в противен случай ще бъде непозволена държавна помощ спрямо едно търговско дружество", заяви Иван Иванов - министър на земеделието.

Вижте повече подробности в прякото включване на Таня Матева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
УЕФА изхвърли Тотнъм от Лигата на конференциите
УЕФА изхвърли Тотнъм от Лигата на конференциите
Първите дози ваксини за деца под 11 години пристигат днес у нас
Първите дози ваксини за деца под 11 години пристигат днес у нас