НОВИНИ

По-студено от обичайното в близките дни

bnt avatar logo
от БНТ
12:34, 20.12.2021
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Оправдават се предупрежденията за много силен северозападен вятър днес. Вече има райони с пориви над 70 км/ч, а в комбинация и с очакваните в Североизточна България и планините снеговалежи, в областите Търговище, Разград и планинските райони на област Велико Търново, както и по планинските проходи на Стара планина ще има условия за виелици и преспи.

Причината - студен атмосферен фронт, който преминава през страната.

След обяд облачността над Западна България ще намалее. Максималните температури ще са между 3° и 8°, но в комбинация със силния вятър, усещането ще е за по-студено от действителното време.

Утре, 21 декември, е началото на астрономическата зима, която ще посрещнем със зимни температури. Ще бъде и ветровито, с умерен, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина и все още временно силен северозападен вятър. Минималните температури ще бъдат между минус 5° и 0°, максималните - между 0° и 5°, в София - минус 1°. Облачността над страната ще е променлива, а на отделни места в североизточните и планинските райони ще продължи да превалява слаб сняг.

Облачността и на морския бряг ще бъде променлива, с изолирани валежи от сняг по северното крайбрежие. Ще бъде ветровито с временно силен северозападен вятър. Вълнението на морето ще бъде 2 - 3 бала.

Много ветровито ще бъде и в планините. Ще духа силен и бурен северозападен вятър. Температурите в курортите ще се понижат и ще са от минус 11° на Алеко до минус 3° в Банско. На отделни места ще превали слаб сняг.

Преносът на студен въздух от север към Балканския полуостров ще продължи. В сутрешните часове на отделни места в източните и планинските райони ще превали слаб сняг, но след обяд облачността ще намалява до предимно слънчево. По-студено от обичайното за сезона ще бъде в по-голямата част от Европа - минус 15° ще бъде утре максималната температура в Москва. Затопляне се очаква само на Пиринеите.

У нас през нощта срещу сряда облачността ще намалее и сутринта ще бъде много студено, с температури на места до минус 10 градуса, а през деня ще има райони с отрицателни максимални температури. В четвъртък ще започне затопляне, което ще продължи и в празничните дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Казийски и Тренто отнесоха Латина за осма победа
Казийски и Тренто отнесоха Латина за осма победа
УЕФА изхвърли Тотнъм от Лигата на конференциите
УЕФА изхвърли Тотнъм от Лигата на конференциите