НОВИНИ

До средата на януари президентът ще свика КСНС за Република Северна Македония

Вера Александрова
от Вера Александрова
17:51, 20.12.2021
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

До средата на януари президентът Румен Радев ще свика Консултативния съвет за национална сигурност, за да се обсъди българската позиция за европейската перспективата на РСМ. Радев коментира и мораториума върху цените на тока и парното. Подчерта, че не трябва да се допуска това да доведе до други проблеми. Държавният глава коментира още актуални теми, след като заедно с вицепрезидента Илияна Йотова получиха удостоверенията си от ЦИК, че са избрани за втори мандат.

КСНС ще се събере в първата половина на януари. Целта е да се постигне национално становище както за ускоряване на процеса на евроинтеграция на РСМ, така и на зачитане на българския национален интерес и правата на българските граждани в югозападната ни съседка. Според Румен Радев е важно да се заяви, че трябва да се прекрати с езика на омразата, както и да се създадат предпоставки за по-голяма свързаност между Скопие и София. И да се обсъди по какъв начин по-бързо да се постигнат тези цели.

"Важно е да има становище на този най-висш политически орган, в което и политическите партии да имат ясна консолидация какво трябва да се направи, така че да ускорим процеса на интеграция на РСМ в ЕС, но при зачитане и спазване на българския национален интерес", заяви Румен Радев - президент на Република България.

Цените на електроенергията са огромен проблем не само в България, но и за целия ЕС и затова трябва да се вземат всички необходими мерки, които да облекчат положението както на домакинствата, така и на небитовите потребители. Това трябва да става изцяло в рамките на закона, коментира държавният глава. А за решението на парламента да наложи мораториум на цените до края на март отбеляза.

"Много е важно този мораториум, който ще има един временен ефект и наистина потребителите не трябва да поемат цената на проблемите, генерирани с години в енергийната система. Но не трябва да се допуска след края на мораториума той да създаде големи други проблеми, които в момента дори не могат да се предвидят", заяви Румен Радев.

Според президента реформата в съдебната система трябва да отстоява обществения интерес и да създава условия, които да гарантират, че корупцията и беззаконието ще бъдат наказвани, независимо кой е на власт. Румен Радев увери, че ще запази критичния си тон и към новите управляващи, ако има повод за това.

"Заявих го и пред НС, да, ще бъда по същия начин критичен там, където има отклонения", заяви Радев.

На церемония в ЦИК Румен Радев и Илияна Йотова получиха удостоверенията си, че са избрани за втори президентски мандат. Държавният глава увери, че ще положат максимални усилия, за да оправдаят високото доверие, което получиха на изборите.

"Ще продължим да отстояваме националните интереси да работим за благоденствието на всички български граждани, да допринасяме за сътрудничеството и взаимодействието между институциите и гражданското общество", заяви Румен Радев - президент на Република България.

"Изразявам дълбока убеденост, че законодателната власт в лицето на 47-ото НС и президентската институция ще работят всеотдайно и безкористно в името на една обща цел - просперитета на страната ни и благоденствието на българския народ", заяви Никола Минчев - председател на НС.

Председателят на парламента изрази увереност, че Румен Радев и Илияна Йотова ще отговорят на надеждите на българите, които искат промяна, справедливост и по-добър живот.

"Както и досега, укрепване на държавността, повече справедливост, повече законност, отстояване на националните интереси, създаване на всички необходими условия и подкрепа на институциите в тяхната работа и на обществото, така че България да се развие като успешна, просперираща, модерна държава", каза президентът Румен Радев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сладък завършек на сагата с "Вера Су" в РТВЦ-Варна
Сладък завършек на сагата с "Вера Су" в РТВЦ-Варна
Ученичка от Шумен е сред 10-те климатични герои на България
Ученичка от Шумен е сред 10-те климатични герои на България