НОВИНИ

Петков и Радев се срещнаха с гръцкия премиер (ОБЗОР)

Александър Марков
от Александър Марков
18:00, 20.12.2021
Чете се за: 05:15 мин.
У нас
Слушай новината

Първо официално посещение на европейски лидер у нас след встъпването в длъжност на новия кабинет. Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис дойде в София с обещанието до месеци да бъде завършен газовият интерконектор между България и Гърция.

Мицотакис повтори подкрепата си ЕС да започне преговори с Република Северна Македония и подкрепи приоритета на кабинета "Петков" за увеличаване темпа на ваксинация у нас.

Първият чуждестранен лидер, който се срещна с кабинета "Петков" - гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, дойде в София с готов дневен ред: енергетика, ваксинация, отбрана и регионални въпроси.

Завършването на газовата връзка България - Гърция е приоритет номер едно, заявиха премиерите Петков и Мицотакис.

100 километра от близо 182-километровия интерконектор са напълно готови. Проектът трябваше да е завършен в края на 2020 г.

"Приоритетът, който ще се сложи върху гръцката връзка, която се надяваме да бъде реалност в най-скоро време, тя е от стратегическо значение и за България, и за Гърция", заяви премиерът Кирил Петков.

Договорихме се проектът да бъде реализиран максимално бързо. Ще бъде изготвен точен график и е въпрос на месеци да бъде завършен този проект, допълни гръцкият му колега.

По газопровода България ще може да доставя азерски газ, който е по-евтин. Петков и Мицотакис са обсъдили доставката на енергия между София и Атина в пиковите периоди на консумация.

"По-конкретно по темите за вноса и износа на електроенергия, най-голямата консумация в Гърция е през лятото, когато може да има излишък в България. И обратното - голямото търсене в България е през зимата, когато в Гърция температурите може да не са чак толкова ниски", обясни Мицотакис.

Това означава, че има синергии, които заедно може да оптимизираме, отговори Кирил Петков.

Мицотакис повтори още позицията на Атина от септември - "за" начало на преговори на Република Северна Македония с ЕС. Но при спазване на критериите за добросъседство.

"В период на увеличиващи се предизвикателства, един справедлив път на Западните Бълкани към ЕС е в полза на всички нас. Имаме политическа полза, имаме икономическа полза, полза за сигурността", каза гръцкият премиер.

Кирил Петков разговаря с генералния секретар на НАТО по въпросите за Русия и Украйна

Петков отговори и на въпроса обсъжда ли се изпращане на допълнителни американски и натовски сили в България и Румъния заради ситуацията около Украйна, каквато информация съобщиха "Ройтерс" и "Шпигел".

"В централата на НАТО говорихме главно за стратегическа инфраструктура. Да дадем една по-добра връзка от Александруполис-Бургас-Варна до Констанца. Тази връзка, бидейки част инфраструктурно като пътища, влакове, едновременно с това и енергийна - трябва да се засили. За войски и брой хора, които да идват в България или в Гърция, до този момент не сме дискутирали в детайли", обясни Петков.

Мицотакис, който се обърна към Петков с думите "мой приятелю", похвали целта на кабинета за ускоряване на ваксинацията у нас.

"Гръцкото правителство и аз лично съм на негово разположение - с каквото можем, да помогнем в тази сфера, защото коронавирусът е едно общо предизвикателство и на Балканите никога няма да сме сигурни, ако всички страни не постигнат високи проценти на ваксиниране", заяви той.

Президентът Радев разговаря с премиера на Гърция Мицотакис

По-късно гръцкият премиер беше приет и от президента Румен Радев. Радев е призовал Мицотакис Договорът за приятелство между София и Скопие и Преспанското споразумение между Атина и Скопие да бъдат включени в преговорната рамка на Република Северна Македония с ЕС.

"Вярвам, че вашите разговори днес с новото българско правителство ще дадат силен импулс за развитието на нашите отношения и за реализацията на важни двустранни проекти, които са от значение за целия регион", каза Румен Радев.

Двете правителства се договориха да проведат съвместно заседание през януари.

Пред българските президент и премиер Кириакос Мицотакис заяви, че политическата стабилност у нас е от ключово значение и за съседна Гърция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Папа Франциск заклейми домашното насилие
Папа Франциск заклейми домашното насилие
Сладък завършек на сагата с "Вера Су" в РТВЦ-Варна
Сладък завършек на сагата с "Вера Су" в РТВЦ-Варна