НОВИНИ

Първа визита като премиер: Кирил Петков разговаря с генералния секретар на НАТО по въпросите за Русия и Украйна

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
11:18, 17.12.2021 (обновена)
Чете се за: 04:12 мин.
По света
Слушай новината

Първо работно посещение на министър-председателя Кирил Петков в Брюксел.

Първият му разговор беше с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в централата на Алианса. Струпване на руски военни по границата с Украйна, отношенията с Русия и ситуацията в Черно море са били част от темите, които са обсъждали Петков и Столтенберг. Двамата изразиха задоволство от срещата и отбелязаха, че диалогът е бил конструктивен.

България получи изключително висока оценка за усилията и приноса си за стабилността в региона на Западните Балкани. Високо се оценява и факта, че България препотвърди ангажимента си да продължи увеличаването на разходите за отбрана.

Снимки от визитата му ВИЖТЕ ТУК

Столтенберг заяви, че очаква работата си с премиера с нетърпение, а Петков покани генералния секретар на Алианса в България.

В момента около Украйна наблюдаваме значително, постепенно и продължаващо струпване на руски войски - въоръжени подразделения, артилерия , танкове, електронни бой системи, дронове и десетки хиляди военни в бойна готовност. Няма яснота относно намеренията зад тези действия, но Русия е използвала военна сила срещу Украйна и преди. Надяваме се на добър сценарий, но се готвим за лошия. Виждаме и все по-агресивна реторика от руска страна, определяне на червени линии и това предизвиква нарастващо безпокойство у съюзниците. НАТО следи отблизо действията на Русия, увеличихме разузнавателните си способности за следене, споделяме разузнавателна информация и продължаваме да оказваме подкрепа на Украйна с обучения и оборудване. Но ние трябва да гарантираме, че можем да защитим всички съюзници от НАТО. Не виждаме непосредствена заплаха над нито един съюзник от НАТО, но виждаме нараснало напрежение. Това с особена сила важи за съюзниците от региона на Черно море и България е една от тях, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Може да има много голяма синергия между военната и гражданската инфраструктура, която може да бъде използвана и за военни цели. Може би втори мост до този в Русе над Дунав би бил много интересна точка от стратегическа важност. В този смисъл, когато включим тази инвестиция, мисля, че изпълняваме целта за 2% разходи от БВП за отбрана, заяви Кирил Петков.

България планира да има постоянна комуникация и конструктивен подход и по темата за Украйна и Русия, каза още Петков.

Позицията ни е в пълен синхрон с тази на НАТО и на ЕС, както сме заявили много ясно. Истински вярваме, че дипломатическия и мирен подход към потенциалните конфликти е най-добрия начин да се постига напредък. И се радвам че и вие потвърдихте това. Това е първата ни среща. Поканих ви в България, ще съм много щастлив да имаме възможност за по-подробен разговор при следващата ни среща. И когато става дума за инвестиции в отбрана, в нова военна инфраструктура, за модернизация, мисля, че има много какво да спечелим от подобни инвестиции, особено ако са направени с умен и стратегически подход. Това би подпомогнало и натовските способности, но също и икономическото развитие на България.

Малко след 12.00 ч. на обяд Кирил Петков ще бъде в сградата на Европейската комисия за среща с председателя ѝ Урсула фон дер Лайен.

Кирил Петков - специален гост в "Панорама"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сербезова пред НС: Всички действия по сливане на "Лозенец" с Педиатрията ще са публични
Сербезова пред НС: Всички действия по сливане на "Лозенец" с Педиатрията ще са публични
НОИ: Разходите за пенсии до края на ноември са с над 2 млрд. лв. повече от 2020
НОИ: Разходите за пенсии до края на ноември са с над 2 млрд. лв. повече от 2020