НОВИНИ

Депутатите ще почиват само 3 дни около празниците

Вера Александрова
от Вера Александрова
09:02, 17.12.2021 (обновена)
6687
Чете се за: 04:57 мин.
У нас
Слушай новината

Народното събрание прие предложението на „Продължаваме промяната“ да бъде съкратена ваканцията им за Коледа.

Съгласно сега действащия Правилник те трябваше да почиват от 22 декември до 10 януари. Сега обаче парламентът ще е във ваканция от 29 до 31 декември. „Има такъв народ“ предложиха ваканцията да бъде изцяло отменена, но това беше отхвърлено.

"За" предложението гласуваха 181 народни представители, "против" - 20 и "въздържал се" - 11.

Ето и част от дебата в пленарната зала:

Предстои ни работа по отношение на съставяне на парламентарните комисии. Предстои ни анализ по отношение на цените на тока и състоянието на енергетиката. И отново не на последно място, имаме един обикновен дълг към избирателите си и към гражданите на тази държава. Той се състои в това, че ние тук сме се събрали да се трудим повече, отколкото да си почиваме, заяви Мирослава Петрова, народен представител от ПГ на "Продължаваме промяната".

Последните два дни такива неща се разглеждат тука, че ако на 29 и 30 сте решили да анализирате пак нещо и да предизвикате някаква тежка криза, това няма да е добре за никого преди празниците. Тук не е място за анализи. Има си неправителствени организации, институти, центрове и всякакви там, които анализират от сутрин до вечер. Да не е само да си разхождаме тук костюмите по коридорите и да анализираме как сме прекарали Коледа и след това, на другия ден, да анализираме как ще прекараме Нова година, смята Тома Биков, народен представител от ПГ на ГЕРБ - СДС.

Това е класически подход, който във виртуалното пространство приляга на трол, в парламента не знам как се казва, може би физически трол. Но групата на ГЕРБ се държат като физически тролове в тази зала, които единствено забавят приемането на правилника, каза Явор Божанков, народен представител от ПГ на "БСП за България".

Всички ние сме гледали парламента през изминалите 20 - 30 години и винаги е било трогателно гнусно как си прави ненормално дълги ваканции, а хората работят. И да, ние трябва да работим като всички останали български граждани. Така че нашето предложение знаете какво е, ваканцията и въобще не ваканцията, а неработните дни по празниците да съвпаднат с неработните дни на обикновените, нормалните български граждани, каквито трябва да сме и ние. Вие не сте Богове, пичове, заяви от трибуната Тошко Йорданов, народен представител от ПГ на "Има такъв народ".

Народните представители продължават с приемането на правилника, по който ще работи 47-ият парламент. До момента е решено да има 24 комисии в парламента - две повече от предишния. Новите комисии са за корупцията и за туризма.

Ръководствата на "Лозенец" и Педиатрията подкрепят замразяването на проекта за сливане

В парламентарния контрол беше проведено изслушване на здравния министър Асена Сербезова. Тя отговори на два въпроса от народните представители Костадин Ангелов и Асен Балтов от ГЕРБ-СДС.

Въпросът на първия касаеше дейността болница "Сърце и мозък" и разкриването на допълнителни медицински дейности, а на втория - сливането на болница "Лозенец" с Педиатрията, което Асена Сербезова спря при встъпването си в длъжност.

Окончателното решение за болница "Лозенец" ще бъде взето след изясняване на всички факти. Фактите потвърждават правилността на решението ми, заяви проф. Асена Сербезова.

Сербезова пред НС: Всички действия по сливане на "Лозенец" с Педиатрията ще са публични

"Има 4 протокола, подписани от министъра на здравеопазването по този казус. В рамките на първите 2 дни проведох срещи с всички заинтересовани страни, включително с ректора на Софийския университет и ръководството на болница "Лозенец".

Уверявам ви, че решението във връзка с посоченото преобразуване ще бъде направено с оглед нуждата от публичност. За мен са важни установяването на нормалната учебна дейност в СУ "Св. Климент Охридски", така и намирането на дългосрочно решение на проблема", подчерта здравният министър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илиана Раева и Весела Димитрова към ансамбъла: Ще ни липсвате
Илиана Раева и Весела Димитрова към ансамбъла: Ще ни липсвате
Победителят в "Любимците на България": Това е огромна титла, която ще нося доживот
Победителят в "Любимците на България": Това е огромна титла, която ще нося доживот