НОВИНИ

Слаб интерес към офертите за Нова година отчитат варненските хотелиери

bnt avatar logo
от БНТ
08:02, 17.12.2021
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

И тази година повечето хотелиери и ресторантьори във Варна и региона ще разчитат на резервации за празниците в последната минута. Все още са сравнително малко заявките, казват от бранша. Това, както и цената на тока за бизнеса, тревожи работещите в сектора. Според тях са възможни и фалити.

Ако искаме да посрещнем Нова година навън, трапезата ще ни струва приблизително толкова, колкото и миналата година. Офертите за празнична вечеря в ресторант във Варна варират от 60 до 180 лева. А тридневен пакет в хотел, в зависимост от категорията му и допълнителните услуги, струва от 300 до 1700 лева. Заради пандемията обаче резервациите за празниците са малко.

Дори някои от корпоративните ни клиенти ограничиха пътуванията, защото служителите им отказват да пътуват, да ходят в хотели. В последния момент ще бъдат резервациите. Хората не знаят дали ще се разболеят, казва Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите.

Ситуацията в извънградските хотели, които са целогодишни, е по-различна.

Има резервации за Нова година, има хора, хората искат да празнуват, казва Тихомир Стратиев, собственик на хотели.

Резервациите за празниците обаче няма да спасят хотелиерите от загубите, които търпят заради ковид кризата и високата цена на тока.

Ковид така промени пазара, че вече всичко е в последната минута... повечето платформи предлагат вариант на канселация в последния момент без някаква глоба. Това са много неприятни изненади за ресторантьорите... Зеленият сертификат усложни безкрайно много нашия бизнес, говорим за спадове на обороти от около 60 - 80%, казва Илин Димитров, председател на Варненската туристическа камара.

Много хотелиери край морето гледат с надежда към следващия туристически сезон, но са притеснени от растящите цени на електроенергията и храните.

Проблемът в морския туризъм е, че ние договаряме следващия сезон основно в месеците юли и август. Това е един вид фючърс, който ние правим, но ние нямаме представа първо колко ще струва тока, второ колко ще бъдат основните цени на продуктите. Не може да се направи един правилен маркетингов микс. Не може да се определят и правилно цените, допълва Илин Димитров, председател на Варненската туристическа камара.

Затова и много сметки ще излязат криви и е твърде възможно да предстои тежък туристически сезон, казват от бранша.

Най-вероятно се очакват доста фалити в бранша, не всички колеги ще успеят да издържат на тези големи разходи, казва Тихомир Стратиев.

Фалитът е последната стъпка... Но такава е реалната действителност и ние трябва да се приспособяваме, да бъдем адаптивни, защото иначе няма да можем да оцелеем, казва Павлин Косев.

Със сигурност и това лято ще има не малко хотели край морето, които няма да отворят заради разминаването на обявените цени на услугите, в които няма как да се предвидят цената на тока и на хранителните продукти.

Репортер: Силвия Русенова

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емил Димитров: Имаме забавена реакция в помощта за хората от бедстващите райони
Емил Димитров: Имаме забавена реакция в помощта за хората от бедстващите райони
Голям пожар в Осака, жертвите вероятно са десетки
Голям пожар в Осака, жертвите вероятно са десетки