НОВИНИ

ЕМА даде зелена светлина за таблетката на "Пфайзер" срещу COVID-19

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:18, 17.12.2021
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Европейската агенция за лекарствата препоръча използването на таблетката на "Пфайзер" срещу коронавирусната инфекция. Формално тя може да бъде одобрена след няколко месеца, но агенцията дава зелена светлина в момента заради разпространението на Омикрон. Втори ден във Великобритания регистрират рекорден брой новозаболели. В редица европейски държави вече ваксинират деца между 5 и 11 години.

Лекарството на "Пфайзер" се препоръчва за възрастни пациенти, които нямат нужда от кислород, но има опасност от влошаване на състоянието им. Последните изследвания за действието на таблетките показват, че при след приема рискът от смърт и хоспитализация намалява с почти 90%.

Скоростното разпространение на новия вариант на COVID-19 продължава. Втори пореден ден Великобритания регистрира рекорден брой новозаболели. Във връзка с това Франция ограничава влизането на британски граждани - освен ковид документи, те трябва да посочат и основателна причина за посещението си. Очаква се днес президентът Еманюел Макрон да обяви нови, по-строги мерки, в опит да се ограничи разпространението на заразата. В Испания - подсилващата доза ваксина вече е препоръчителна за гражданите над 40 години. Кипър е поредната държава, която започна имунизирането на деца между 5 и 11 години срещу COVID-19. Днес първа доза ще получат 103 момичета и момчета, като се изисква съгласието и на двамата родители. За пореден път генералният секретар на ООН призова за координирани действия в борбата с пандемията.

"Стратегията за трупане на ваксини, стратегията на ваксинацонния национализъм или на ваксинационната дипломация, се провали. Новият вариант показа този провал. Надеждата ми е от тук насетне, държавите да разберат, че трябва да имаме справедлив подход към пандемията, или всички ставаме нейни жертви", заяви Антонио Гутериш, генерален секретар на ООН.

В последната си пресконферецния за годината, Гутериш подчерта, че има дефицити в управлението - както на пандемията, така и на международната финансова система. Данните показват, че 98 държави не са постигнали целта, заложена от СЗО - до края на годината да бъде ваксинирано 40% от населението в световен мащаб.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сербезова пред НС: Всички действия по сливане на "Лозенец" с Педиатрията ще са публични
Сербезова пред НС: Всички действия по сливане на "Лозенец" с Педиатрията ще са публични
НОИ: Разходите за пенсии до края на ноември са с над 2 млрд. лв. повече от 2020
НОИ: Разходите за пенсии до края на ноември са с над 2 млрд. лв. повече от 2020