НОВИНИ

Пет звезди от Африка

Запознаваме ви с петима футболисти, направили фурор на Купата на Африканските Нации.

Стефан Георгиев
от Стефан Георгиев
11:06, 05.02.2024
Чете се за: 07:02 мин.
Световен футбол
пет звезди африка
Слушай новината

Вече знаем кои четири отбора оцеляха до полуфиналите в турнира за Купата на Африканските Нации.

Домакините от Кот д‘Ивоар наистина като по чудо се промъкнаха до тази фаза, след като едва прескочиха груповата фаза, преживяха изключителното унижение да загубят с 0:4 от Екваториална Гвинея, губеха до 85 минута от Сенегал на 1/8-финалите, губeха до 90-ата минута от Мали на 1/4-финалите, но – о, чудо! – ето, че стигнаха до полуфиналите и сега ги очаква сблъсък с безспорната изненада – Демократична Република Конго.

В друата част на схемата в люта битка за място на финала влизат фаворитът Нигерия и Република Южна Африка. Кои обаче са големите герои на турнира? Хора, сякаш останали в сянка, но направили така, че около тях да се вдигне шум. А освен шум, да им се вдигне и цената. И нищо чудно не след дълго да ги видим в доста по-сериозни отбори на Стария континент.

Запознаваме ви със следните петима футболисти, направили фурор на шампионата в Африка. Трима от тях дори все още не са играли в първенство от топ 5 на Европа.

Ламине Камара – Метц и Сенегал, халф. Последният шампион на Черния континент може и да си тръгна малко неочаквано от състезанието след злощастното отпадане след дузпи, но отново показа, че сякаш в момента е най-силният отбор в Африка, разполагащ с прекрасни играчи. Камара беше избран за най-проспериращ млад играч на континента за 2023 година, което е достатъчно силна сигнална лампичка за уменията му.

Наградата за „играч на мача“ съвсем заслужено отиде при Ламине, който вкара 2 гола при победата с 3:0 над Гамбия на старта на турнира за Сенегал. И това не беше първият случай, в който той вкарва 2 гола в международна надпревара. През 2023 отбеляза два пъти срещу Тунис по време на Купата на Африканските Нации за младежи до 20 години. В процентно отношение Камара приключи турнира с 84% точност на подаванията, продукт на същата футболна академия, която даде на футболния свят Садио Мане. Преди една година отиде във френския Метц, а през октомври впечатли всички, реализирайки гол след рейд от собствената си половина срещу Монако.

Хесус Овоно – Алавес и Екваториална Гвинея, вратар. Споменахме вече за подвизите на тази държава на турнира. Изигра съществена роля при ремито срещу Нигерия в първия мач, приключи с показатели, на които всички вратари могат да завидят – благодарение на него Екваториална Гвинея получи 2.7 гола по-малко от очакваното според модерните изчисления за xG.

На предишния турнир за Купата на Африканските нации запази 3 сухи мрежи в 4-те мача, в които игра, отрази 2 дузпи срещу Мали по пътя към ¼-финалите. В Алавес обаче нещата никак не вървят и стражът не е играл в Ла Лига от февруари 2022г. За този период е пазил седем пъти за Купата на Краля за два сезона – крайно недостатъчно.

Емам Ашур – Ал Ахли и Египет, халф. Доста ценен по време на мачовете в завързаната група Б. Изпълняващ функциите на box-to-box полузащитник, Ашур беше полезен както в дефанзивен, така и в офанзивен план и стана един от лидерите на „фараоните“ в отсъствието на Мохамед Салах.

Сътресения му попречи да играе в 1/8-финалния мач с ДР Конго и това веднага се отрази на тима. И въпреки този факт, той пак успя да завърши турнира сред водачите по отношение на създадени шансове за гол, пасове, шпагати и точни удари. Прекара кратко време в Мидтиланд, но нещата в Дания не се получиха и се върна обратно в родината си през юли миналата година.

Абубакари Коита – Сент Трюден и Мавритания, нападател. Няма как да не обърнем внимание и няколко обещаващи стрелци. 25-годишният офанзивен играч беше с основна заслуга за първата победа на Мавритания в историята на турнира, когато шокираха Алжир с 1:0 в групите.

Горд притежател и на един от кандидатите за гол на шампионата, след като порази вратата на Ангола отново в групите, макар това да остане единствената му утеха заради загубата с атрактивното 2:3. Роден в Сенегал, прекарал значителна част от кариерата си в Белгия – било то в Сент Трюден или Гент.

Желсон Дала – Ал Уакра и Ангола, нападател. Преди ¼-финала срещу Нигерия, който Ангола загуби, Дала беше вкарвал гол средно на всеки 79 минути, което е повече от похвално. Благодарение на четирите си попадения той помогна на страната си да стигне до последните 8 в турнира за първи път от 2010 насам. Вкара два пъти срещу Мавритания при описаната по-горе победа, а след това порази противниковата врата два пъти и срещу Намибия в осминафиналната фаза.

Изявите му като юноша привклякоха вниманието на португалския Спортинг Лисабон още през 2017, но той така и не успя да се наложи там първоначално и трябваше да прекара един сезон в Рио Аве през 2020-2021. След като отиде в катарския Ал Уакра бележи повече от един гол средно на мач.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Микел Артета: Отново сме в играта
Микел Артета: Отново сме в играта
Нови правила за колите в Париж: Въвеждат по-високи такси за паркиране на джипове
Нови правила за колите в Париж: Въвеждат по-високи такси за паркиране на джипове