НОВИНИ

Петър Мицин: Имам сили да плувам финал в Париж и ще се трудя, за да превърна тази мечта в реалност

петър мицин имам сили плувам финал париж трудя превърна мечта реалност
bnt avatar logo
от БНТ
13:05, 20.09.2023
Чете се за: 03:42 мин.
Спорт
Слушай новината

Българският плувец Петър Мицин е уверен, че има потенциал да плува на олимпийски финал на Игрите в Париж догодина. Това заяви самият той днес по време на пресконференция след изключителното успешното си лято, в което той спечели общо седем медала от европейски и световни първенства, а освен това постави и световен рекорд за юноши на 400 метра свободен стил.

Младата ни надежда в басейна обаче увери, че ще продължи да работи, за да сбъдне своята мечта - да плува във финал на ЛОИ Париж 2024.

"Изключително съм доволен от резултатите, които постигнах в последните два месеца. Най-сладка беше победа на 400 свободен стил на европейското в Белград, постигната със световен рекорд за юноши. Времето 3:44.31 щеше да бъде шесто във финала на Олимпиадата в Токио преди две години това ми дава увереност, че имам сили да плувам финал на Игрите в Париж догодина. Ще се трудя да превърна тази мечта в реалност", заяви Мицин.

По време на брифинга днес той още разкри, че няма намерение да заминава за САЩ и ще продължи да се готви у нас.

"Оставам тук. Не виждам как ще подобря времената си, ако отида в САЩ", каза Петър Мицин.

"Приемам славата като нещо хубаво, но царската корона е тежка, славата може да е хубаво и лошо нещо, някоя не могат да я понесат, но при мен няма главозамайване", допълни 18-годишният талант.

Личният треньор на плувеца - Николай Вакареев бе определен за треньор №1 за месец август след успехите на своя възпитаник и посочи кое всъщност е най-силното качество на Мицин в басейна.

"Петър подобряваше постиженията си методично, а във върхова форма беше за Европейското първенство в Белград и там постигна най добрите си резултати. Сега ще се подготвим за участие на европейското първенство в малък басейн в Букурещ в края на годината, а след това ще насочим усилията си изцяло върху подготовката за Олимпиадата в Париж. Издържливостта е най-силното качество на Мицин, но за последните стартове на световното в Нетаня умората натежа. Дори отчитам като своя грешка, че плува 200 метра свободен стил, трябваше да пропуснем тази дисциплина и да се концентрираме върху 400 и 800 свободен стил и 200 бътерфлай. На бътерфлая водеше през цялата дистанция, но последните 15-20 метра умората натежа и отстъпи на второ място. В подготовката ще се концентрираме основно върху 400 и 800 метра свободен стил, където има по-големи шансове за добро класиране", каза Вакареев.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въоръжен мъж се барикадира в Стара Загора (СНИМКИ/ВИДЕО)
Въоръжен мъж се барикадира в Стара Загора (СНИМКИ/ВИДЕО)
Близки на загинали при катастрофи отново протестират в София (СНИМКИ)
Близки на загинали при катастрофи отново протестират в София (СНИМКИ)