НОВИНИ

Петима са задържани за смъртта на 18 мигранти в камион в София (ОБЗОР)

bnt avatar logo
от БНТ
19:51, 17.02.2023
Чете се за: 05:45 мин.
У нас
Слушай новината

Петима души са задържани за трагедията с мигранти край София. 18 души, сред които и едно дете, бяха открити мъртви в изоставен камион край село Локорско.

34-ма пострадали са в болница. Сред тях има 5 деца.

В камиона ковчег са били натоварени 52-ма мигранти, като за всички се знае, че са от Афганистан. Били са буквално натъпкани в укритие, изградено в долната част на превозното средство под товара, който е бил от дървен материал. Част от укритието не е било добре изолирано и изгорели газове от камиона са влизали в него.

Дете е сред 18-те загинали в камион край София

Подробности вижте във включването на Десислава Маркова.

"Стигнали са до тук, като няколко от пътуващите в камиона са се задушили. В момента тук оглеждаме 18 трупа и 34 оцелели граждани на Афганистан. Доколкото знаем от техни данни, става въпрос за афганистански граждани. В момента тези 34-ма се разпитват в Националната следствена служба, а на някои от тях се оказва медицинска помощ в съответните лечебни заведения", заяви Борислав Сарафов, зам. главен прокурор и директор на НСлС.

Камионът е бил регистриран в Търговище, мигрантите са влезли на територията на страната преди няколко дни. Пресекли са границата, като са прескочили оградата със стълба. Натоварени са в камиона в горска местност близо до Ямбол. От камиона са иззети пръстови отпечатъци и ДНК следи, за да се установи с точност кой е шофирал и кой е бил в него.

Борислав Сарафов: С ДНК тестове ще установим кой е управлявал камиона със загинали мигранти

"Има трима задържани по Закона за МВР. На тях все още не са им повдигнати обвинения. В момента освен, че работим тук, се провеждат следствени действия на три адреса - както в София, така и в провинцията", каза още Борислав Сарафов, зам. главен прокурор и директор на НСлС.

Претърсват се домовете на задържаните. Установен е с точност и маршрута на камиона от района на границата до мястото, където е изоставен.

Трагичен инцидент край София: 18 мигранти са загинали, задушени в тайник на камион

"Току що колегите ми докладваха, че имаме и четвърти задържан. Това са лица, за които имаме достатъчно основания, за да смятаме, че имат съпричастност към деянието във връзка с каналджийската дейност. Едно от лицата е с няколко досъдебни производства. По последното има осъдителна присъда, която е изтърпял - ефективна присъда от 5 месеца", заяви Атанас Илков, директор на Главна дирекция "Национална полиция".

Собственикът на камиона е от района на Бургас и също е сред четиримата задържани.

"Лицата, които казаха, че в момента се работи с тях, очевидно не им е чужда тази дейност и оперативно са известни на органите на МВР", заяви Илияна Кирилова, градски прокурор на София.

Националното следствие поема разследването за смъртта на мигрантите

В домовете на задържаните разследващите търсят доказателства за каналджийство и за съпричастността им към превозването на групата с мигранти в камиона ковчег. ДНК експертиза ще установява самоличността на починалите в камиона, тъй като повечето от тях нямат документи за самоличност.

"Искам да подчертая едно нещо само - този, който стои в дъното на това нещо, довело до този трагичен инцидент, е човек с досъдебни производства, човек осъждан за каналджийство. И ако си спомняте, внесохме в парламента законопроект, с който поискахме да се вдигнат наказанията и тези хора да не се явяват и пак, и пак да извършват тази дейности. Ето ви един пример до какво води това, дали някой направи нещо - не никой не направи нищо", коментира министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Здравният министър: 34 мигранти от камиона ковчег са хоспитализирани

Пострадалите 34-ма мигранти, сред които 5 деца, са настанени в няколко болници в София - "Пирогов", ВМА, "Света Анна", болницата на МВР, ИСУЛ и "Токуда".

Четирима от тях са интубирани във ВМА, общото състояние на останалите пострадали е сравнително добро.

Мигрантите са открити мокри и премръзнали, някои - и боси. Според медиците през последните дни те вероятно не са се хранили и не са приемали достатъчно течности. В момента им се правят вливания.

Още подробности за състоянието на пострадалите вижте във включването на Милена Кирова.

По темата работят: Иво Никодимов, Десислава Маркова, Милена Кирова, Величка Петкова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Търговците искат проверки по цялата верига заради цената на храните
Търговците искат проверки по цялата верига заради цената на храните
ЦСКА и Марица Пловдив с победи в женското волейболно първенство
ЦСКА и Марица Пловдив с победи в женското волейболно първенство