НОВИНИ

Над 6000 души са ощетени от онлайн измамата, разкрита от службите в Пловдив

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:43, 17.02.2023 (обновена)
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Нов вид онлайн измама е ужилила с близо 2 милиона лева бизнесмени от цялата страна. Четирима души, регистрирали фирма в София, са обещавали срещу месечна такса на търговски дружества челно място в най-голямата интернет търсачка. Уличените в измамата са задържани. Според разследващи измамените са над 6000, а схемата е действала от 7 години.

Разплитането на схемата с измамата започва след сигнал от фирма, че всеки месец плаща на търговско дружество, което гарантирало, че при търсене в мрежата предлаганите от фирмата продукти ще излизат на първо място, но това не се случвало.

"Развивайки цялата тази информация, колегите попадат и на други търговски дружества, на - забележете, земеделски производители, животновъди, които по същата идентична схема много умело са били манипулирани и въвеждани в заблуждение", коментира Васил Костадинов, директор на ОДМВР-Пловдив.

"Някой като напише примерно "продажба на въглища", фирмата на Иван Иванов да излезе на първо място в конкретна силно използвана търсачка в интернет", заяви Димитър Костов, прокурор в Районна прокуратура Пловдив.

Месечната такса била от 180 до 220 лева, като подходът към всеки клиент бил индивидуален. Т.нар. "лоялни клиенти" имали привилегията да плащат таксата на тримесечие и да ползват "отстъпка" за натрупан обем.

"Като имаме данни, че за последната година, която е инкриминираният период и по нашето обвинение около 6000 лица от цялата страна са заплащали за подобна услуга", заяви Димитър Костов.

След първия сигнал разследващите успяват да стигнат до стотина измамени през последната година само от района на Пловдив. Установено е, че всички те са получили оферта, която приели и редовно плащали, но никой от тях не е получил първо място в търсачката. На този етап за измамата са обвинени трима - една жена и двама мъже.

"Двамата са управители, третият е директор на едно дружество, регистрирано 2011 г., което от 2016 г. се занимава с тази дейност, а именно предлага реклама в интернет", заяви Димитър Костов.

До момента са разпитани над 120 свидетели, всички са пострадали през последната година. Разследващите обаче имат данни, че измамната дейност е започнала още през 2016 г., а пострадалите са хиляди.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националното следствие поема разследването за смъртта на мигрантите
Националното следствие поема разследването за смъртта на мигрантите
В Осогово дадоха старт на 11-ото издание на зимния фестивал "Да открием олимпийските надежди на България"
В Осогово дадоха старт на 11-ото издание на зимния фестивал "Да открием олимпийските надежди на България"