НОВИНИ

Дерайлирал влак с токсични вещества предизвика тревога в САЩ

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:24, 17.02.2023
Чете се за: 03:15 мин.
САЩ
Слушай новината

Притеснения за екокатастрофа в щата Охайо след инцидент с влак, превозващ токсични материали. Предупреждението за опасност от евентуално заразяване на водопроводната мрежа беше отменено, но хората остават притеснени. На този фон в Съединените щати се случи втори подобен инцидент на същата влакова компания.

Две седмици след инцидента, жителите на градчето Източна Палестина в Охайо все още очакват отговори за здравето и безопасността си. На 3 февруари влак, превозващ химически продукти, дерайлира, вследствие на което избухна голям пожар.

Властите наредиха евакуация заради отделянето на токсични газове. Няколко дни по-късно беше съобщено, че хората могат да се върнат по домовете си. Но тревогите остават, включително заради информацията за хиляди загинали риби в района.

Губернаторът Майк Диуайн увери, че водата е годна за пиене, след като по-рано посъветва хората да пият бутилирана вода. На организираната от властите среща с местни жители компанията - оператор на дерайлиралия влак не изпрати свои представители от съображения за сигурност за служителите си.

"Отидохме при тъща ми на 30 мили оттук. Страхувах се да изкъпя децата и да им дам вода от чешмата, затова използвахме бутилки. Най-голямото притеснение е какво дишат, какво има във въздуха, във водата. Какво ще се случи след 5 години? Федералните власти не казаха и дума за това", каза Крис, жител на Охайо.

Дерайлиралият влак превозвал опасни вещества като лесно запалимия винил хлорид. Той е определян като канцерогенен и се смята, че предизвиква рак.

"Вчера бях тук и имах главоболие. Не е нормално. Целият град се страхува за живота си, особено за децата", каза Кристина, жителка на Охайо.

Служители на Агенцията за опазване на околната среда посетиха мястото.

"След избухването на пожара мониторингът на Агенцията не е засичал застрашаващи здравето нива. При обследването на 480 къщи не са открити следи от винил хлорид или хидроген хлорид. Денонощното наблюдение остава", каза Майкъл Реган, служител на Агенцията за опазване на околната среда на САЩ

Докато разследването за причините за инцидента в Охайо продължава, друг влак на същата компания дерайлира край Детройт. Той също е превозвал токсични материали. Не се съобщава за изтичане на вещества или щети. Според властите няма опасност и за населението.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасно ветровито в събота, с пориви до 90 км/ч
Опасно ветровито в събота, с пориви до 90 км/ч
Тодор Янчев: Не деля опонентите на фаворити и аутсайдери
Тодор Янчев: Не деля опонентите на фаворити и аутсайдери