Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

КЗК санкционира "Лукойл-България" с над 67 млн. лева за злоупотреба с господстващо положение

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
11:23, 17.02.2023 (обновена)
Чете се за: 08:57 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Комисията за защита на конкуренцията глобява „Лукойл" с близо 68 млн. лева за злоупотреба с господстващо положение на пазара на едро с горива у нас. Според регулатора прилагайки ценова преса спрямо конкурентите си, дружеството застрашава конкуренцията и създава възможност за по-високи цени на пазара. Решението може да бъде обжалвано. Служебният финансов министър Росица Велкова коментира днешното решение като възможност да се помогне в борбата с инфлацията.

„Лукойл-България“ притежава повече от половината от пазара и е лидер при търговията на едро с горива, показва анализът на КЗК, изготвен след мащабно проучване. Срещу дружеството са подали жалба OMV, ИНСА ОЙЛ и други участници на пазара на горива.

"Установено е, че "Лукойл България" е приложила такава ценова политика на пазара на търговия на едро с горива, с която е целял да елиминира конкурентите му, предвид че същите няма как да издържат в дългосрочен период на подобен натиск, което от своя страна е довело до финансови загуби за тях, до отлив на клиенти и съответно в крайна сметка и до напускането им от пазара", заяви Ирина Тагаринска, Директор "Антитръст и концентрации" в КЗК .

Всичко това, според комисията, води до засилване на позицията на "Лукойл" на пазара, до ограничаване на избора на потребителите и в крайна сметка до по-високи цени на горивата. Служебният финансов министър коментира действията на КЗК с думите, че независимата дейност на регулатора е важен фактор в овладяване на растежа на цените.

"Действията, които предприема комисията в тази посока, естествено биха дали ефект върху намаляване на инфлацията. Същият ефект очакваме от съвместните проверки на НАП и КЗП", каза Росица Велкова, служебен министър на финансите.

По-късно днес от "Лукойл България" изпратиха позиция до медиите, в която се казва, че компанията не е съгласна с решението на КЗК и ще го обжалва в съда.

"Лукойл-България" ще обжалва в съда наложената му глоба от над 67 млн. лв

Вижте съобщението на КЗК:

Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция в размер на 67 771 454 лева на „Лукойл-България” за злоупотреба с господстващо положение чрез прилагане на ценова преса спрямо конкурентите на дружеството при търговията на едро с моторни горива на територията на страната.

С Решение № 184/16.02.2023 г., постановено по преписка № КЗК-864/274/2021 г., КЗК наложи имуществена санкция в размер на 67 771 454 лева за извършено от „Лукойл-България“ ЕООД нарушение по чл. 21 от Закона за защита на конкуренцията, изразяващо се в злоупотреба с господстващо положение чрез прилагане на ценова преса спрямо конкурентите на дружеството при търговията на едро с моторни горива на територията на страната, което може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията на пазарите на горива и да засегне интересите на потребителите.

Проучването започва по искане на „ОМВ България“ ООД във връзка със сериозни опасения за нарушение на конкуренцията на пазарите на горива в страната от „Лукойл България“ ЕООД. Впоследствие към него са присъединени искане на „Инса ойл“ ЕООД и сигнали от участници на пазара на едро.

В тази връзка КЗК събра огромна по обем информация от „Лукойл-България“ ЕООД, „Лукойл Нефтохим Бургас” АД, Агенция „Митници“ и почти всички големи търговци и притежатели на складове за горива.

Благодарение на навременната намеса на КЗК е предотвратена целената стратегия на „Лукойл-България“ ЕООД постепенно да завземе пазара на едро на горива. По-конкретно дружеството се опитва да създаде впечатление, че наложената от него през 2021 година нова ценова политика на търговците ще доведе до по-ниски цени за крайния потребител. Тъй като подобно поведение е добре познато на антимонополните органи на ЕС, КЗК счита, че на практика единственият интерес на господстващото предприятие, каквото без съмнение се явява „Лукойл-България“ ЕООД, е да елиминира конкурентите си и в дългосрочен план да налага едностранно по-високи цени на потребителите. В тази връзка следва да се отбележи, че именно търговците на едро и държателите на данъчни складове са единствените, които биха могли да се противопоставят на господстващото предприятие, като оказват известен конкурентен натиск, доколкото имат възможност за внос или доставка на горива от алтернативни рафинерии.

От анализа на огромния обем събрани и анализирани данни, биха могли да се изтъкнат някои основни факти:

„Лукойл-България“ ЕООД притежава повече от половината от пазара и е лидер при търговията на едро с моторни горива. Част е от групата Лукойл, която притежава уникална за страната логистична, складова и транспортна инфраструктура със стратегическо географско разположение и оперира по цялата верига от производството на горива до реализацията им към крайните потребители.

Комисията установи, че „Лукойл-България“ ЕООД е прилагало цялостна стратегия за ограничаване на конкуренцията при търговията на едро на горива в страната. Чрез промени в ценовата си политика в рамките на 2021 г., дружеството изцяло е отменило предоставяните от него количествени отстъпки при търговия на едро с моторни горива под режим отложено плащане на акциз, докато търговци, закупуващи горива с платен акциз от бази на „Лукойл-България“ ЕООД, са получавали допълнителна отстъпка. Прилагана е едностранно ценова политика на съответните пазари, която води до наличие на т.нар. „ценова преса“. Това нарушение се доказва и от проведените тестове, съгласно европейската икономическа теория и практика. В резултат на ценовата преса, конкурентите на господстващото предприятие, които единствено могат да повлияят върху ценовата политика на „Лукойл-България“ ЕООД, не биха могли да се противопоставят ефективно в ценово отношение, а това води до отлив на клиенти, финансови загуби и напускане на пазара. Освен до отстраняване на конкуренцията, такова поведение същевременно води до намаляване на стимулите за навлизане и разрастване на потенциални нови търговци и инвеститори на пазарите на горива, в резултат на което в крайна сметка ще бъдат увредени крайните потребители. Предвид свързаността на пазарите на търговия на едро и на дребно с автомобилни горива, повишаването на цените на горивата на едро, поради отслабен конкурентен натиск, вследствие от поведението на „Лукойл-България“ ЕООД, ще има непосредствен ефект върху цените на предлаганите автомобилни горива от бензиностанциите, което, както е известно има огромна социално – икономическа значимост.

В резултат на активните действия на КЗК, в хода на проучването по производството, „Лукойл-България“ ЕООД промени и коригира поведението си, което е най-важната цел на антимонополния орган, а именно да осигури защита и условия за разширяване на конкуренцията.

Решението на Комисията може да бъде обжалвано пред Административния съд - София област от страните и от всяко трето лице, което има правен интерес, в 14-дневен срок.

Пълния текст на решението е достъпен в публичния електронен регистър на КЗК

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
"Галъп": ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС със сходна подкрепа, ако гласувахме днес
"Галъп": ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС със сходна подкрепа, ако гласувахме днес
Стоилов води шествие по случай 150-годишнината от смъртта на Васил Левски
Стоилов води шествие по случай 150-годишнината от смъртта на Васил Левски