НОВИНИ

"В кадър: Заловени писма": Неизвестни документи за Левски показва нов филм за Апостола тази неделя по БНТ1

bnt avatar logo
от БНТ
09:35, 17.02.2023
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

В денят, в който отбелязваме 150 години от гибелта на Апостола на свободата - 19 февруари, от 19.30 ч. по БНТ1 е премиерата на новия документален филм за Апостола - "Заловени писма". Филмът е част от поредицата "В кадър". Автор и сценарист е Весела Смилец, Борислава Димова е сценарист и режисьор.

Филмът разкрива съдържанието на две писма от Каравелов до Левски, открити преди 2 години в османските архиви в Истанбул. Писмата са изпратени от Каравелов в дните след арабаконашкия обир - след арестите, които са извършени и започналото разследване. Писмата са заловени от османските власти, преведени са, след което са изпратени обратно до Левски.

"Каравелов казва в първото си писмо: "Трябва да бъдат освободени тези хора, но ако се смята, че са чисти разбойници, нека оставим властите така да го приемат". Два дни по-късно казва - "Трябва да сме готови за въстание"", разказа в "Денят започва" Весела Смилец.

БНТ 1 със специална програма по повод 150-годишнината от гибелта на Левски

"В този филм става въпрос за хипотезите към едно възможно предателство като акцентите не са толкова самите документи, а възможните варианти, които някога са се развили и са довели до тази развръзка, която познаваме в историята и обесването на нашия Апостол. Стремяхме се да погледнем на историята по един нов начин и да я разкажем като приказка - да поставим историята в контекст по един модерен начин", допълни Борислава Димова.

От документите става ясно, че Великият везир се запознава със съдържанието на писмата вероятно по същото време, по което и Левски.

"Изглежда, че османските власти са били твърде наясно с цялата организация от много по-рано, с мащаба на това дело и замесените вътре първенци. Има и малък мит на финала, който може би кореспондира с някаква истина, която изчегъртваме - Левски не е бил на 37 години, когато е увиснал на бесилото", разкри още Смилец.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Водачът в схемата Тейлър Фриц се класира за четвъртфиналите в Делрей Бийч
Водачът в схемата Тейлър Фриц се класира за четвъртфиналите в Делрей Бийч
Бившите шампиони Шварцман и Тийм отпаднаха във втория кръг в Буенос Айрес
Бившите шампиони Шварцман и Тийм отпаднаха във втория кръг в Буенос Айрес