НОВИНИ

Петко Маринов за Голомеев: Това не е загуба само за българския баскетбол, а и за българския спорт

петко маринов цска фаворит дербито левски
bnt avatar logo
от БНТ
09:04, 15.08.2023
Чете се за: 03:35 мин.
Спорт
Слушай новината

Загубата на Атанас Голомеев бе приета тежко от неговия бивш съотборник в Академик София и в националния отбор Петко Маринов. По думите му, със смъртта на Голомеев не само една легенда си е отишла, а истинска звезда е угаснала.

„Не си отиде една легенда, а една истинска звезда угасна и това е една много тъжна новина. Това не е загуба само за българския баскетбол, а и за българския спорт. Много малко личности има като Атанас Голомеев вече в нашия спорт. Много съм тъжен. Той беше и много добър човек освен добър играч. Беше възпитан и както Глушков каза, той наистина е модел за подражание", споделя Петко Маринов пред сайта BGbasket.com

Той се връща и назад в годините, когато са играели заедно и дори са споделяли една стая по време на лагерите и мачовете с клубния им тим Академик и с националния отбор.

"Винаги имаше атмосфера около него. Той имаше много приятно чувство за хумор. Имаше моменти, в които спяхме двамата в една стая, защото и двамата бяхме много капризни в съня си. Така си избирахме другарчетата за стая. Един път ми каза „И теб ще те сменям“. Отидохме да играем на летните турнири в Италия. Бяха много силни и в Палермо, и в Сицилия. Когато пристигнахме в Сицилия на всеки магазин, на всяка витрина имаше снимка на американеца Кени, който бил страхотен и т.н. И Голомейката каза „какъв е този тука, дето го хвалят“ и по време на мача Наско направо го смаза. Ето това беше Атанас Голомеев–Змея.

Петко Маринов изразява и разочарованието си, че младото поколение не познава легендите на българския баскетбол.

"Малко са длъжници и от българската федерация, малко и журналистите. Гледам Евролигата, гледам шампионатите на различните страни. В публиката примерно е Атанас Голомеев – потърсете го, представете го на младите, за да го знаят. Имам самочувствието, че съм бил някаква личност в баскетбола. Отивам на едно републиканско в Бургас на подрастващи да гледам и минаха пред мен деца, които дори не ме познават. Да, нормално е да не ме познават, но ако има една хубава информация, щеше да е друго. Не трябва да се забравят такива хора. Атанас Голомеев, ако не беше в Алеята на славата да го запишат, нямаше да му обърнат внимание. Едва след това го наградиха с ордена. Никой не разбра, че той навърши 75 години. Това са малко тъжни факти, но е така", завършва Петко Маринов.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стойо Чолаков към младите баскетболисти: Да уважават противниците и да вярват, че мечтите се сбъдват
Стойо Чолаков към младите баскетболисти: Да уважават противниците и да вярват, че мечтите се сбъдват
Синдикат на железничарите към КНСБ: 12% е дефицитът на кадри в БДЖ
Синдикат на железничарите към КНСБ: 12% е дефицитът на кадри в БДЖ