НОВИНИ

Петков сам е взел решението за Асен Василев, ще редят кабинета следващата седмица

живо изявление кирил петков инспектира интерконтектора гърция българия
bnt avatar logo
от БНТ
13:00, 01.07.2022
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
Слушай новината

Изцяло сам взех решението за Асен Василев, защото трябва да покажа на българския народ, че няма пост нито позиция, която да е по-важна от това да спасим България от криза. Това каза Кирил Петков за решението да предложи за премиер Василев.

Петков повтори, че Василев е човек с безупречна репутация и невероятна честност и самият той е горд да продължат заедно рамо до рамо, за да довършат работата.

Каза, че кабинетът ще се реди следващата седмица.

Не отговори на въпрос дали ще бъде министър. Първо следващата седмица ще отворят дискусията с всички независими депутати, "които бяха на ръба от коя страна на историята искат да бъдат".

"Знам, че е страшно, че е тежко, но в един момент човек трябва да вземе правилното решение на държавата. Знам, че и моето решение днес ще помогне на тези хора", каза Петков. Промяната ще я продължат и с коалиционните партньори.

Попитан ултиматума на Русия и думите на посланик Митрофанова, че ще закрият руското посолство в София, Петков каза:

"Нито един посланик не трябва да си позволява да дава ултиматуми на българската държава със срок от 24 часа в 12 часа. 70 служители са сериозна бройка, която си отива, но остатъчната бройка 43 служители също е много висока. Ако 43 им се струва малка бройка, да видят другите посолства в Европа. Г-жа Митрофанова трябва да спре да се изявява по медиите и това, което казах ясно е, че дипломатическите отношения трябва да продължат. Имаме история. Нашите народи са приятелски народи, но това, което не трябва да си мисли никоя държава, че нечий си дипломат може да поставя условия на една независима, свободна България от днес за утре - няма как да се случи.

Държим си на позицията. Моята молба към руското правителство е да оттеглят тази нота и този тип заплахи да бъдат коригирани и да и се направи забележка, че тя няма право да слага на линията отношенията между двете държави.

Трябва да се каже ясно, че няма опасност за каквото и да било. Митрофанова се опитва да играе със страховете на хората и от руското външно министерство ще ѝ кажат да смекчи този тон, защото той не е продуктивен. Имаме много неща и диалози, които тепърва по всичките въпроси да се проведат.

Този тип реторика освен с плашещи думи пред българския народ, нямат никаква стойност."

Премиерът в оставка инспектира междусистемната газовадипломат връзка Гърция - България в района на Стара Загора. Пред медиите той заяви, че вече има 42 бара напълнени тръби. Обещал е на 1 юли това да се случи и то се е случило. Това е начинът за истинска диверсификация. Тук ще имаме алтернативно трасе. Азерският газ е с пъти по-евтин от този на "Газпром", каза още Петков.

Проектът IGB е от ключово значение за повишаване на сигурността на доставките и за осигуряване на диверсификация на източниците на природен газ за България и региона на Югоизточна Европа.

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Росен Барчовски определи групата от 12 баскетболисти за мача срещу Литва
Росен Барчовски определи групата от 12 баскетболисти за мача срещу Литва
Посланик Митрофанова беше на разговор в МВнР
Посланик Митрофанова беше на разговор в МВнР