НОВИНИ

Петя Аврамова: Търсим нов водоизточник за решаване на проблема с водата в Брестовица

петя аврамова търсим нов водоизточник решаване проблема водата брестовица
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:40, 29.01.2021
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Търси се трайно решение на проблема с водата в село Брестовица като промяна на водоизточника. Това обяви от трибуната в пленарната зала министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова в отговор на питане за лошото качество на питейната вода във водопреносната мрежа на сeло Брестовица, община Родопи, през последните няколко месеца.

Аврамова поясни, че ведомството знае за проблема от началото на миналата година и обясни, че водоснабдяването на село Брестовица и Кадиево в община Родопи се осъществява от водоснабдителна система „Брестовица“ с подземни води и тръбни кладенци, разположени в терасата на река Въча, три броя тръбни кладенци за село Брестовица и един брой за село Кадиево. В терасата на река Въча в близост до село Кадиево е разположена помпена станция „Брестовица 1“.

„През февруари 2020 г. при проведени редовни лабораторни изследвания от ВиК - Пловдив, е установено завишено съдържание на манган в три сондажни кладенци на помпена станция „Брестовица 1“. За констатираните отклонения във водоизточника дружеството незабавно е информирало компетентните органи. Със заповед на РЗИ-Пловдив водата в мрежата на село Брестовица е обявена за негодна за питейни нужди. От своя страна ВиК-Пловдив предприема мерки за ограничаване на съдържанието на манган чрез аериране на водния поток и впоследствие на филтрирането му", заяви тя.

По думите ѝ операторът е осигурил вода на населението чрез три водоноски.

"За установяване на генезиса на увеличените манганови съединения във водата на село Брестовица ВиК-Пловдив предприема следните действия. Извършва проверка на място, при която е констатирано, че поради изградената мини ВЕЦ-Кадиево и прилежащ праг на река Въча е завирена речната тераса в зоната на помпената станция. Вследствие на това не е осигурен нормален отток на реката и се е получило заблатяване на поречието. Това е довело до промяна на показателите", обясни Аврамова.

Тя посочи, че е извършено обследване на довеждащата мрежа, по което е констатирано, че по стените на водопровода има манганови отлагания.

"Във връзка с това и по настояване на ВиК-Пловдив община Родопи е възложила проучване и проектиране на реконструкция на водопроводите обслужващи селото. Със заповед на областния управител от 20 август 2020 г. е назначена междуведомствена комисия за установяване на източника на замърсяване на водата с манган и други вредни вещества. Комисията е изразила становище, че хидроложките промени в реката са настъпили в резултат на изградената мини ВЕЦ-Кадиево", коментира министърът.

Аврамова добави още, че е разпоредила и РДНСК да направи проверка между изградения проект и изградените съоръжения на мини ВЕЦ-Кадиево и е било установено, че не са извършвани допълнителни строително-монтажни работи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
9 години след наводнението в село Бисер: Трагедия, за която още няма виновен
9 години след наводнението в село Бисер: Трагедия, за която още няма виновен
Стоилов и Вукадинова първи на слаломите в Пампорово
Стоилов и Вукадинова първи на слаломите в Пампорово